SELAMAT DATANG KE RESTORAN BASHA SIMPANG EMPAT (013-5015010)

RESTORAN BASHA

Thursday, August 13, 2009

masak lemak pisang muda cendawan








BAHANNYA :-)
1 sisir pisang muda (mat guna pisang kapas)
1 cawan cendawan terkukur kering (atau kulat sisir)
3 batang serai, dititik
2 keping asam gelugor
5 ketul tulang ikan masin kurau, rendam 25 minit
1 liter santan cair
300 ml pati santan
Garam dan secubit gula
2 biji bawang besar*
3 ulas bawang putih*
1 inci kunyit hidup*
1 genggan ikan bilis, rendam 10 minit dan toskan*
3 biji cili merah*
10 biji cili padi (boleh kurang atau tambah)*
1/2 inci belacan, dibakar*(*dikisar halus)

CARA MEMBUATNYA :-)

1. Pisang dikupas sedikit kulitnya , potong serong dan rendam dalam air yang dicampur dengan asam gelugor. Buat hingga siap (kalau nak tumbuk sedikit pisang tu pun ok, tapi tak payah potong kecik sangat). Cendawan terkukur direndam hingga kembang, bersihkan dari kulit2 kayu, tos dan perah, tumbuk sedikit dan ketepikan.
2. Dalam periuk, masukkan pisang muda tadi (toskan dulu), cendawan terkukur, serai titik dan asam gelugor. Gaul rata dan tuang santan cair. Masak hingga mendidih dan sederhanakan api dan terus masak hingga pisang lembut sedikit.
3. Tambah pati santan, masukkan garam secukup rasa dan secubit gula. Biar mendidih perlahan sambil dikacau sekali sekala hingga pisang lembut. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi hangat, sambal belacan dan ikan goreng.

No comments:

Post a Comment