SELAMAT DATANG KE RESTORAN BASHA SIMPANG EMPAT (013-5015010)

RESTORAN BASHA

Wednesday, August 5, 2009

khas utk berbuka


LOMPANG

BAHAN-BAHAN:
180gm tepung beras
180gm gula
250ml air
Kelapa parut secukupnya dan garam secukup rasa

CARA MEMASAK:
1. Masak gula dengan air. Pastikan air gula menjadi pekat. Sejukkan.
2. Kemudian air gula dibancuh dengan tepung beras.
3. Sementara itu, panaskan acuan di dalam pengukus. Apabila acuan sudah panas, masukkan adunan tepung beras tadi dan kukus sehingga masak.
4. Angkat dan keluarkan lompang dari acuan. Letakkan kelapa
parut yang telah digaul bersama garam terlebih dahulu di tengah-tengahnya.
5. Sedia dinikmati.



GEDUK UBI KELEDEK

BAHAN-BAHAN:
1kg ubi keledek | direbus dan dilenyek
250gm kelapa parut
Gula secukup rasa dan garam secukup rasa
100gm tepung gandum
150ml air

CARA MEMASAK:
1. Rebus ubi keledek hingga lembut. Kemudian lenyekkan.
2. Gaulkan dengan kelapa , gula dan garam secukup rasa. Bentukkan bulat.
3. Bancuh tepung gandum dan air. Adunan hendaklah cair sedikit.
4. Celupkan bebola keledek tadi ke dalam tepung.
5. Panaskan minyak masak di dalam kuali. Goreng hingga warnanya keemasan barulah diangkat.
6. Sedia dihidangkan.

No comments:

Post a Comment