Monday, August 31, 2009
kuah satay
Bahan Kisar
1/2 kg kacang tanah (digoreng hingga masak)
2 cm kencur (adik beradik lengkuas,org Indonesia buat jamu)
8 ulas bwg putih
lada kering secukupnya (digoreng garing)
1/2 kerek gula merah (diameter lbh krg 8 cm dan tebal 1 cm)
2 liter air
Bahan Lain
10 helai daun limau purut (dicincang halus)
garam secukupnya
lemon
10 s/b kicap manis ABC
Caranya
1.Panaskan periuk,masuk kesemua bahan kisar dan daun limau purut.
2.Tambah air sekiranya terlalu pekat.
3.Masak sehingga agak2 pekat dan rasa garamnya.
4.Masuk kicap,masak seketika. Jika suka boleh ditambah 1/4 cwn santan pekat.
5.Siap dan perah dengan lemon.
6.Hidang bersama nasi impit dan satey.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment