SELAMAT DATANG KE RESTORAN BASHA SIMPANG EMPAT (013-5015010)

RESTORAN BASHA

Wednesday, August 5, 2009

Daging blackpepper


DAGING BLACKPEPPER

Bahan-bahan
500 gm daging lembu [potong kecil dan nipis]
2 s/b kicap pekat
2 s/b tepung jagung ] bancuh
1 cawan air ]
2 s/b lada hitam [tumbuk]
3 s/b minyak untuk menumis
garam secukup rasa...

bahan tumis [mayangkan/hiriskan]
5 ulas bawang merah/kecil
2 ulas bawang putih
1 inci halia
1 labu bawang besar

bahan hiasan
2 tangkai daun sup ]
2 tangkai daun bawang ]potong 1 inci
1 biji tomato [belah 6]
2 biji cili merah
2 biji cili hijau

Cara membuat

  1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumis sehingga wangi dan layu.
  2. Masukkan daging dan gorengkan sehingga daging lembut.
  3. Masukkan bancuhan air tepung jagung dan kicap pekat.
  4. Masakkan sehingga pekat dan masukkan bahan hiasan.
  5. Angkat dan hidangkan dengan nasi atau roti.

No comments:

Post a Comment