SELAMAT DATANG KE RESTORAN BASHA SIMPANG EMPAT (013-5015010)

RESTORAN BASHA

Monday, August 31, 2009

ayam panggang magribi














Bahan-bahan:
1 ekor ayam - dibersihkan dan dipotong ikut suka
garam secukup rasa
Bahan2 rempah chermoula - dikisar halus:
3 tangkai cili merah/hidup
2 sudu besar serbuk cili
1 sudu besar serbuk paprika
1 sudu teh serbuk kunyit
1 sudu teh serbuk jintan putih
1 labu bawang besar
4 ulas bawang putih
1/2 cawan hirisan daun ketumbar
1/4 cawan minyak zaitun
jus lemon - dari 1/2 biji lemon [kite taruk 2 s/b jus lemon]

Bahan2 sampingan: (kite taruk ape yg ade dlm esbox)
daun salad - disiat kasar
timun & buah tomato - dihiris
ubi kentang - direbus, dikupas kulit dan dihiris
lemon - dipotong berbaji
sedikit daun pudina

Cara:
1.Lumurkan ayam dengan garam dan rempah chermaula diserata permukaan ayam dan juga dibahagian bawah kulitnya.
2.Perapkan ayam selama 3-4 jam ataupun semalaman di dalam peti sejuk.
3.Keluarkan ayam dari peti sejuk dan biarkan ianya pada suhu bilik.
4.Letakkan ayam ke atas baking tray dan bakar pada suhu 180C selama 45min - 1 jam atau sehingga masak.
5.Sentiasa membalik2kan ayam setiap 20 min
6.Setelah masak hidangkan bersama dengan bahan2 sampingan

No comments:

Post a Comment