SELAMAT DATANG KE RESTORAN BASHA SIMPANG EMPAT (013-5015010)

RESTORAN BASHA

Monday, August 31, 2009

kerabu sotong

















Bahannya
400 gm sotong
10 helai daun limau purut]
5 biji cili kecil (ikut selera masing2)]dihiris halus
2 btg serai]
1-2 biji tomato (dipotong kecik)
garam secukupnya
gula secukupnya
serbuk perasa (tak taruk pon takpe kalau sotong segar)
4 s/b jus limau nipis

Caranya
1.Bersih sotong,potong kecil2 kemudian rebus. Bila dah empuk,padam api dan toskan.
2.Potong semua bahan hiris (boleh juga dicincang halus,rasanya lagi meresap).
3.Potong tomato ikut selera.
4.Masuk bhn 1,2 dan 3 dlm bekas dan gaul rata.
5.Kemudian masuk garam,gula dan jus.
6.Gaul rata dan biar dlm 1-2 jam dlm peti ais.
7.Siap utk dihidang.
8.Sesuai dimakan bersama nasi hangat dan udang grg asam(mat gebu).

No comments:

Post a Comment