SELAMAT DATANG KE RESTORAN BASHA SIMPANG EMPAT (013-5015010)

RESTORAN BASHA

Wednesday, January 5, 2011

Sotong Sumbat Panggang



Bahan-bahan:

300 gm sotong - bersih dan tuskan
1 mangkuk kecil pulut yang siap dikukus
2 sudu besar minyak jagung

Bahan-bahan Perisa:

2 sudu kecil sos kicap
2 sudu kecil gula
1 labu bawang besar - cincang
1 tangkai cili merah - cincang
1 sudu kecil serbuk kari daging
2 sudu besar sos tomato
1 sudu besar sos cili
1 sudu besar air
1 sudu besar jus lemon

Cara Menyediakan:

1. Sotong disumbat dengan pulut hingga padat.

2. Panaskan minyak jagung dan tumis bawang besar dan cili merah. Kacau dan masukkan bahan perisa. Kacau dan angkat.

3. Tuangkan bahan-bahan tumis ke atas sotong dan panggang selama 20 minit dalam ketuhar pada suhu 180 darjah Celsius.

No comments:

Post a Comment