Wednesday, January 5, 2011
Kerisi Nanas
Bahan A:
1 ekor ikan kerisi saiz sederhana
1 sudu besar tepung jagung
1 biji telur
Minyak untuk menggoreng
Bahan B:
1 labu bawang besar - dipotong dadu
2 ulas bawang putih - dicincang
1 batang serai - dihiris halus
200 gm nanas - dipotong dadu
1 biji tomato - dipotong dadu
2 sudu besar jus limau
2 tangkai cili hidup - buang biji dan potong dadu
1 sudu besar sos tiram
2 sudu besar sos ikan
Sedikit kicap cair
Sedikit tepung jagung yang dibancuh dengan sedikit air
Cara Menyediakan:
1. Salut ikan dengan telur dan tepung jagung.
2. Panaskan minyak, goreng ikan sehingga masak, angkat dan tuskan.
3. Sementara itu, panaskan dua sudu besar minyak, tumis bawang besar, bawang putih dan serai sehingga naik aroma.
4. Masukkan kesemua bahan lain, setelah mendidih angkat dan curahkan kuah di atas ikan.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment