SELAMAT DATANG KE RESTORAN BASHA SIMPANG EMPAT (013-5015010)

RESTORAN BASHA

Thursday, January 6, 2011

NASI BERIANI



BAHAN- BAHAN

•800 gram beras beriani
•100 gram cili merah
•40 gram bawang putih
•60 gram halia
•50 gram serai
•70 gram minyak sapi
•150 gram rempah beriani

CARA MEMBUATNYA:

1. Panaskan minyak dalam periuk dan tumis bahan yang dikisar sehingga naik bau.
2. Masukkan rempah beriani dan kacau sehingga pecah minyak.
3. Masukkan air dan susu cair secukupnya.
4. Masukkan beras yang telah dibersihkan dan kacau hingga sebati. Kecilkan api sehingga nasi masak.

Info:
Rempah beriani dan beras yang digunakan bukan sahaja memberi rasa yang unik malah mampu mengenyangkan walaupun diambil dalam jumlah yang sedikit.

No comments:

Post a Comment