SELAMAT DATANG KE RESTORAN BASHA SIMPANG EMPAT (013-5015010)

RESTORAN BASHA

Wednesday, January 5, 2011

Pari Kerang Berjintan


Bahan-bahan:

300 gm ikan pari - dipotong
2 sudu besar cili kisar
1 sudu kecil serbuk jintan putih
1 sudu kecil serbuk jintan manis
3 ulas bawang merah - dikisar halus
1 ulas bawang putih - dikisar halus
50 gm isi kerang
2 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos tomato
Minyak untuk menumis
50 gm jagung muda - dipotong kecil
50 gm lobak merah - dipotong kecil
1/2 cawan air
Garam secukup rasa

Cara menyediakan:

1. Panaskan minyak, tumis bawang putih dan bawang merah.

2. Masukkan cili kisar, setelah masak, masukkan serbuk jintan putih, serbuk jintan manis, sos tomato dan sos tiram.

3. Masukkan isi kerang dan ikan pari. Biar sehingga ikan benar-benar masak.

4. Masukkan 1/2 cawan air, campurkan jagung muda dan lobak merah dan masukkan garam secukup rasa.

5. Setelah masak, angkat dan hidangkan.

No comments:

Post a Comment