SELAMAT DATANG KE RESTORAN BASHA SIMPANG EMPAT (013-5015010)

RESTORAN BASHA

Wednesday, January 5, 2011

Gulai Tulang Rusuk Kambing


Bahan-bahan:

1 kg tulang rusuk kambing
40 gm rempah kari daging
2 sudu kecil serbuk jintan manis
1 sudu kecil serbuk lada sulah
2 cawan santan
Garam secukup rasa

Bahan-bahan Menumis:

2 tangkai cili merah - dibelah dua
2 tangkai cili hijau - dibelah dua
1 biji tomato - dibelah enam
2 batang serai - dititik
2 tangkai daun kari
6 ulas bawang merah - dikisar
4 ulas bawang putih - dikisar
3 cm halia - dikisar
6 cm kulit kayu manis
5 kuntum bunga cengkih
2 kuntum bunga lawang
5 biji buah pelaga
400 ml minyak masak

Cara Menyediakan:

1. Panaskan minyak di dalam periuk dan tumiskan tomato, cili hijau, cili merah, kulit kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang, buah pelaga, serai dan daun kari. Kacau hingga naik bau.

2. Masukkan bahan-bahan kisar, kacau rata dan biarkan hingga berbau harum.

3. Masukkan rempah kari, serbuk jintan manis dan serbuk lada sulah. Kacau hingga rata dan biarkan hingga pecah minyak.

4. Masukkan tulang dan tambah sedikit air. Kacau hingga rata dan biarkan hingga daging empuk.

5. Akhir sekali masukkan santan dan garam, biarkan mendidih dan angka

No comments:

Post a Comment