SELAMAT DATANG KE RESTORAN BASHA SIMPANG EMPAT (013-5015010)

RESTORAN BASHA

Wednesday, January 5, 2011

Chip udang dan Daging Sos Plum


Bahan-bahan:

12 keping chip udang - digoreng
5 - 6 keping tempe - digoreng
200 gm daging - potong kecil
4 ulas bawang merah - dimayang
3 ulas bawang putih - dimayang
2 cm halia - ditumbuk
3 sudu besar cili boh
1 sudu besar sos tiram
2 sudu besar sos tomato
2 sudu besar sos plum
3 cawan air
3 sudu besar minyak

Cara Menyediakan:

1. Panaskan minyak masak, tumis bawang merah dan putih hingga wangi. Masukkan daging dan balik-balikkan hingga kecut.

2. Masukkan halia dan semua jenis sos, kacau sebentar seterusnya tuangkan air dan biarkan mendidih dengan api perlahan agar daging empuk.

3. Sediakan pinggan aturkan cip udang, tempe dan daging yang dimasak bersama sos. Curahkan sos ke atasnya.

No comments:

Post a Comment