SELAMAT DATANG KE RESTORAN BASHA SIMPANG EMPAT (013-5015010)

RESTORAN BASHA

Wednesday, January 5, 2011

Paceri Rebung


Bahan-bahan:

1 batang rebung mentah
1 1/2 sudu besar rempah kari
1 cawan pati santan
4 ulas bawang merah - dikisar
2 ulas bawang putih - dikisar
2 cm halia -dikisar
3 cm kulit kayu manis
4 biji buah pala
2 kuntum bunga lawang
1 sudu besar cili kisar
Garam dan gula secukup rasa

Cara Menyediakan:

1. Rebung dipotong dadu dan dikelar-kelar bahagian tepinya tetapi tidak putus, dan rebus hingga empuk.

2. Setelah empuk, perahkan airnya dan ketepikan. Sementara itu, panaskan minyak dan tumis kulit kayu manis, buah pelaga dan bunga lawang hingga naik bau. Kemudian tambahkan bawang merah, bawang putih, halia dan cili yang dikisar. Tumis hingga semua bahan kering dan wangi aromanya.

3. Bancuhkan rempah kari dengan sedikit santan cair dan masakkan dalam bahan-bahan tumisan tadi. Biarkan ia pecah minyak. Tambahkan garam dan gula.

4. Kemudian masukkan rebung yang direbus tadi. Biarkan hingga mendidih dan kuahnya agak pekat.

No comments:

Post a Comment