SELAMAT DATANG KE RESTORAN BASHA SIMPANG EMPAT (013-5015010)

RESTORAN BASHA

Wednesday, January 5, 2011

Ikan Lemak Bunga Kantan


Bahan-bahan:

4 keping ikan tenggiri - dikerat dua
Sedikit serbuk kunyit
2 sudu besar serbuk ketumbar
1/2 cawan air asam jawa
4 cawan santan
2 labu bawang besar - dipotong bulat
6 tangkai cili padi - dibelah dua
1 kuntum bunga kantan - dihiris halus
2 helai daun limau purut - dihiris halus
Garam dan gula secukup rasa
Minyak untuk menggoreng dan menumis

Bahan-bahan kisar:

6 tangkai cili merah
10 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
3 cm halia
2 cm lengkuas
2 cm kunyit hidup
3 biji buah keras

Cara Menyediakan:

1. Gaulkan ikan dengan garam dan serbuk kunyit. Panaskan minyak dan goreng ikan hingga masak. Angkat dan ketepikan.

2. Panaskan minyak dan tumiskan bahan-bahan kisar. Kacau sehingga naik baunya kemudian masukkan serbuk ketumbar, air asam jawa dan santan. Kacau hingga rata dan biarkan hingga kuah agak pekat.

3. Masukkan ikan dan juga bawang besar, cili padi, hirisan bunga kantan dan daun limau purut, garam dan gula. Kacau hingga rata dan angkat.

No comments:

Post a Comment