SELAMAT DATANG KE RESTORAN BASHA SIMPANG EMPAT (013-5015010)

RESTORAN BASHA

Wednesday, January 5, 2011

Gulai Nangka Kerisik


Bahan-bahan:

500 gm nangka muda - dipotong kecil dan direbus empuk
1 helai daun kunyit - dimayang
1 1/2 liter santan
50 gm gula kabung
Minyak untuk menumis
Garam secukup rasa

Bahan Tumbuk:

10 tangkai cili padi
2 cm kunyit hidup
200 gm udang kering
2 ulas bawang putih
6 ulas bawang merah
Sedikit belacan
1 sudu besar lada hitam
4 sudu besar kerisik

Cara Menyediakan:

1. Panaskan minyak untuk menumis, tumis kesemua bahan tumbuk sehingga garing.

2. Masukkan nangka muda yang telah direbus, gula kabung dan tuangkan santan.

3. Perlahankan api, kacau masakan selalu dan biarkan sehingga kuah menjadi pekat.

4. Kacau lagi hingga sebati, masukkan garam dan daun kunyit.

5. Angkat dan hidangkan.

No comments:

Post a Comment