SELAMAT DATANG KE RESTORAN BASHA SIMPANG EMPAT (013-5015010)

RESTORAN BASHA

Wednesday, January 5, 2011

Bayam Dadar


Bahan-bahan:

1 pokok bayam - ambil daunnya sahaja
1 labu bawang besar - dipotong dadu
1/2 sudu kecil serbuk pala
2 biji telur
2 sudu besar susu segar - disatukan
1/2 cawan air
Secubit garam
Acuan gegelang untuk menggoreng
1/2 cawan minyak
50 gm mentega

Cara Menyediakan:

1. Celur daun bayam hingga lembut dan tuskan.

2. Panaskan minyak dan goreng bawang besar. Pindahkan bawang ke dalam mangkuk kemudian masukkan daun bayam, serbuk pala, garam, telur dan bancuhan susu segar. Kacau hingga rata.

3. Letakkan acuan gegelang ke atas kuali leper dan masukkan sedikit mentega ke dalamnya.

4. Dengan api sederhana, tuangkan sesenduk adunan telur ke dalam acuan gegelang tadi. Masak sehingga garing sedikit baru dikeluarkan daripada gegelang dan terbalikkan. Goreng lagi hingga masak baru diangkat.

5. Ulang sehingga habis kesemua adunan telur dan hidangkan panas-panas bersama sos cili.

No comments:

Post a Comment