SELAMAT DATANG KE RESTORAN BASHA SIMPANG EMPAT (013-5015010)

RESTORAN BASHA

Friday, December 24, 2010


Sup Tulang Rawan
Sumber; Majalah Rasa

Bahan
1 kg tulang rawan (rusuk)
3 biji bawang besar - mayang
10 ulas bawang merah - mayang
5 ulas bawang putih - mayang
2.5 cm halia - mayang
2.5 cm lengkuas-ketuk
2 sudu mkn sup mkn sup
1 sudu ketumbar biji - tumbuk kasar
2.5 cm kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
4 biji buah pelaga hindi
garam secukup rasa
serbuk perasa - hanya letak serbuk lada hitam
1 biji cili - hiris, daun sup,daun bwg
3 biji asam limau
air utk kuah secukupnya
minyak utk menumis

Cara
1. Rebus tulang dgn air hingga empuk
2.Tumis kulit kayu manis, lawang,pelaga dan ketumbar hingga wangi
3. Selepas itu masukkan bahan2 yg dimayang dan lengkuas. Tumis hingga kekuningan
4.Masukkan rempah sup
5.Masukkan ke dlm air rebusan daging. kacau
6.biarkan sebentar, rasakan garam dan perasa
7.Hidangkan dengan hirisan cili,daun sup ,bwg. perah limau sebelum mkn

No comments:

Post a Comment