SELAMAT DATANG KE RESTORAN BASHA SIMPANG EMPAT (013-5015010)

RESTORAN BASHA

Friday, December 24, 2010


SAMBAL TUMIS SOTONG
Bahan-bahan:

* 1 kg sotong
* 6 ulas bawang merah }
* 1 ulas bwng putih }
* 20 tangkai cili kering - tambah lg jika suka pedas }dikisar
* sket air asam jawa
* garam
* gula melaka secukup rasa
* sket belacan
* minyak masak secukupnya

Cara membuat:

* Sotong dicelur tanpa air dlm kuali sekejap sehingga airnya keluar. Toskan
* Panaskan minyak kemudian tumiskan bahan kisar dan belacan sehingga naik minyak dgn api yg perlahan
* Masukkan gula melaka, kacau sehingga naik minyak
* Masukkan sotong dan air asam jawa
* Masukkan garam secukup rasa
* Kacau sekejap boleh lah diangkat

No comments:

Post a Comment