SELAMAT DATANG KE RESTORAN BASHA SIMPANG EMPAT (013-5015010)

RESTORAN BASHA

Friday, December 24, 2010

sotong goreng kari



BAHAN-BAHANNYA :-)
400 gram sotong, bersihkan*
1/2 camca besar rempah kari*
1/3 camca teh serbuk kunyit*
2 ulas bawang putih, tumbuk lumat*(*disatukan dan perap 20 minit)
1 biji bawang besar, hiris
1 ulas bawang putih, hiris
2 biji cili hijau, hiris serong
2 tangkai daun kari
1 camca besar sos tiram
Garam dan gula secukup rasa
2 biji limau kasturi, ambil jusnya

CARA MEMBUATNYA :-)

1. Panaskan sedikit minyak, tumis bawang besar, bawang putih, cili hijau dan daun kari hingga harum dan bawang layu. Masukkan sos tiram dan masak sekejap. Masukkan sotong, gaul rata dan tambah sedikit air.
2. Bila kuah pekat sedikit, masukkan garam secukup rasa dan secubit gula. Biar kuah pekat, tambah jus limau kasturi, kacau dan matikan api. Hidangkan bersama nasi hangat...

No comments:

Post a Comment