
Bahan-bahan
1 ekor ayam, dipotong
2 camca besar pes cili
4 camca besar kicap manis
2 camca besar sos tomato
3 camca besar minyak
250 - 300 mililiter air
2 biji tomato dibelah 6
Garam, gula secukupnya
Bahan kisar
1 labu bawang besar
5 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
3 biji buah keras
Cara-caranya
1. Campurkan bahan kisar dengan cili, kicap, sos tomato, garam dan gula.
2. Gaulkan dengan ayam sehingga rata
3. Tutup dan perapkan selama 2 jam
4. Panaskan minyak dalam kuali, masukkan ayam dan semua bahan perap tadi
5. Kacau atas api sederhana sehingga air ayam kering
6. Masukkan air kemudian tutup kuali, renihkan diatas api perlahan.
7. Bila ayam masak dan kuah pekat, masukkan tomato dan angkat.
No comments:
Post a Comment