SELAMAT DATANG KE RESTORAN BASHA SIMPANG EMPAT (013-5015010)

RESTORAN BASHA

Sunday, September 13, 2009

Tom Yam makanan laut


BAHAN-BAHAN:

1 ekor isi ikan merah

1 ekor ketam

250 gm sotong

2 sudu besar pes tomyam

4 cm lengkuas

2 cm halia muda

1 batang serai

2 helai daun limau purut

10 tangkai cili padi

1 sudu besar sos ikan

Sedikit susu cair

1 kiub pati ayam

Gula dan garam secukup rasa

Sedikit jus limau nipis



CARA MENYEDIAKAN:

1. Celur ikan, sotong dan ketam bunga hingga masak.

2. Masukkan pes tomyam, kemudian masukkan serai, halia muda, lengkuas serta sos ikan, gula dan garam secukup rasa.

3. Setelah mendidih masukkan makanan laut yang telah dicelur, dan diikuti dengan jus limau nipis dan cili padi.

4. Setelah masak, tuangkan dua sudu besar susu cair dan hidangkan.

No comments:

Post a Comment