SELAMAT DATANG KE RESTORAN BASHA SIMPANG EMPAT (013-5015010)

RESTORAN BASHA

Sunday, September 13, 2009

nasi bukhari


BAHAN-BAHAN:

400 gm beras basmathi

400 gm air

2 tin kecil susu cair

150 ml puri tomato

6 sudu besar minyak sapi

2 sudu besar rempah kari

1 sudu kecil serbuk kas-kas

3 biji tomato

1/2 sudu kecil jintan manis

1/2 sudu kecil jintan putih

5 biji buah pelaga

5 biji bunga cengkih

2 helai daun pandan

Garam dan gula secukup rasa



BAHAN TUMBUK HALUS:

90 gm badam

70 gm biji gajus

100 gm bawang besar

40 gm bawang merah

5 cm halia



CARA MENYEDIAKAN:

1. Panaskan kuali dengan minyak sapi. Tumiskan bahan tumbuk, buah pelaga, bunga cengkih dan daun pandan sehingga naik bau.

2. Masukkan air, tomato, bawang besar, susu cair, beras dan puri tomato.

3. Biarkan mendidih dan masukkan badam dan gajus.

4. Tanak nasi seperti biasa dan masukkan daun pudina. Tutup kembali nasi dan biarkan masa

No comments:

Post a Comment