
BAHAN-BAHAN:
400 gm beras basmathi
400 gm air
2 tin kecil susu cair
150 ml puri tomato
6 sudu besar minyak sapi
2 sudu besar rempah kari
1 sudu kecil serbuk kas-kas
3 biji tomato
1/2 sudu kecil jintan manis
1/2 sudu kecil jintan putih
5 biji buah pelaga
5 biji bunga cengkih
2 helai daun pandan
Garam dan gula secukup rasa
BAHAN TUMBUK HALUS:
90 gm badam
70 gm biji gajus
100 gm bawang besar
40 gm bawang merah
5 cm halia
CARA MENYEDIAKAN:
1. Panaskan kuali dengan minyak sapi. Tumiskan bahan tumbuk, buah pelaga, bunga cengkih dan daun pandan sehingga naik bau.
2. Masukkan air, tomato, bawang besar, susu cair, beras dan puri tomato.
3. Biarkan mendidih dan masukkan badam dan gajus.
4. Tanak nasi seperti biasa dan masukkan daun pudina. Tutup kembali nasi dan biarkan masa
No comments:
Post a Comment