SELAMAT DATANG KE RESTORAN BASHA SIMPANG EMPAT (013-5015010)

RESTORAN BASHA

Monday, March 8, 2010

soto betawi


AHAN-BAHAN:

200 gm paru

200 gm perut

200 gm tetel

2 cawan santan pekat

2 helai daun salam

1 batang kulit kayu manis

Daun bawang

Bawang goreng

Limau nipis

Keropok melinjau



BAHAN KISAR:

6 ulas bawang putih

10 ulas bawang merah

3 cm halia

3 hiris lengkuas

1/2 sudu besar ketumbar

1 sudu besar lada hitam

3 biji buah keras

3 cm kunyit (bakar)



CARA MENYEDIAKAN:

1. Seperti biasa rebus semua bahan dalaman lembu dan potong kecil. Air rebusan disisakan sebanyak satu liter.

2. Dalam periuk tuangkan bahan kisar dan renehkan sehingga airnya kering dan naik bau.

3. Kemudian masukkan bahan rebusan, kulit kayu manis, air rebusan, daun salam, dan santan.

4. Sewaktu menghidangkan soto Betawi ini, taburkan daun bawang, perahan limau nipis, bawang goreng, dan juga keropok ­melinjau.

No comments:

Post a Comment