SELAMAT DATANG KE RESTORAN BASHA SIMPANG EMPAT (013-5015010)

RESTORAN BASHA

Monday, March 8, 2010

soto kudus


BAHAN-BAHAN:

1 ekor ayam (potong empat)

2 liter air

8 ulas bawang merah

4 ulas bawang putih

2 helai daun salam

5 cm lengkuas (ketuk)

1/2 sudu besar lada hitam

3 sudu besar kicap manis

Taugeh

Daun bawang

Bawang goreng

Limau nipis



CARA MENYEDIAKAN:

1. Rebus ayam dengan dua liter air hingga masak. Angkat ayam dan ketepikan.

2. Dalam periuk yang lain, panaskan sedikit minyak, dan tumis bawang merah dan bawang putih yang dikisar.

3. Tuangkan air rebusan ayam, lengkuas dan daun salam.

4. Masukkan lada hitam, garam dan kicap manis. Biarkan mendidih.

5. Ayam yang dituskan tadi, digoreng dalam minyak yang penuh.

6. Siatkan isi ayam.

7. Sewaktu menghidangkan, masukkan taugeh, daun bawang, bawang goreng, perahan air limau, isi ayam dan juga kuah soto.

No comments:

Post a Comment