SELAMAT DATANG KE RESTORAN BASHA SIMPANG EMPAT (013-5015010)

RESTORAN BASHA

Monday, March 8, 2010

bergedil kentang pedas


BAHAN-BAHAN:

500 gm kentang

1 biji bawang besar (cincang)

2 tangkai cili merah (cincang)

2 sudu besar daun ketumbar (cincang)

1 sudu besar daun bawang (cincang)

1 sudu kecil serbuk cili

2 sudu kecil serbuk kari

1 sudu kecil jintan putih

2 biji telur

Sedikit serbuk roti

Minyak sapi untuk menumis

Garam



CARA MENYEDIAKAN:

1. Rebus kentang bersama dengan kulitnya. Setelah empuk, lecekkan. Kemudian gaulkan dengan bawang, cili merah, daun ketumbar, daun bawang, serbuk cili, serbuk kari, jintan putih dan tambahkan garam secukup rasa. Gaulkan sebati.

2. Kemudian bulatkan adunan dan leperkan dengan tangan. Celupkan dengan bancuhan telur dan serbuk roti. Panaskan minyak sapi dan masak di dalam kuali leper sehingga masak.

No comments:

Post a Comment