SELAMAT DATANG KE RESTORAN BASHA SIMPANG EMPAT (013-5015010)

RESTORAN BASHA

Tuesday, August 31, 2010

mee udang/ketam





Basic kuah(boleh guna untuk ketam ataupun udang)
cili kisar
tomato sup( Tomato soup Kimball tu)- beli yg tulis soup..jgn beli yg puree lak
sedkit kicap cair
sos cili - sedikit
garam dan gula
sedikit perasa pak aji kalo suka...
sebiji telur - pecahkan ketika kuah mendidih- ala cam mee bandung gitu..kalo suka la..tak suka tak yah buh

Bahan lain
Udang atau pun ketam yang fresh2 dan gemok-gemok
Mee basah
Sayur kobis yg di potong
Sayur sawi
Buah tomato yg dipotong slice
bawang besar yang dimayang- agak tebal sikit
Daun Bawang
Bawang goreng untuk hiasan

Cara:
1. Mula-mula panaskan minyak
2. Tumis cili kisar dahulu hingga hilang bau cili dan pecah minyak
3. Masukkan sedikit air biar hingga cili betul-betul masak
4. Tambahkan air ikut dgn ketam atau udang tu..agak-agak la(jgn byk sgt nanti tak manis lak)
5. Kemudian masukkan sos tomato sup tu, sos cili , kicap cair(sedikit ja tau), gula dan garam
6. Biarkan kuah mendidih..pecahkan telur kedalam kuah
7. Masukkan sayuran yg dipotong dan tomato slice tu(sekejap jer tau...tak nak layu sgt)
8. Masukkan ketam atau udang...ni pun sekejap gak..jgn overcooked nanti makan tak beshh lak isi dah kecut sgt...agak-agak la dia dah masak.Maukkan bawang besar yang di mayang tu...(bwg besar jgn banyak ya...)agak-agak jugak
9. Angkat kuah dan ketam hidangkan bersama daun bawang, cili potong hijau dan bawang goreng. Sekian terima kasih.

No comments:

Post a Comment