SELAMAT DATANG KE RESTORAN BASHA SIMPANG EMPAT (013-5015010)

RESTORAN BASHA

Sunday, October 24, 2010

telapia bersos


BAHAN-BAHAN:
1 ekor ikan tilapia (goreng garing)
1 tangkai daun kari
5 tangkai cili merah (cincang halus)
2 ulas bawang putih (cincang)
1 sudu besar sos tiram
1 sudu kecil serbuk lada putih
1 sudu kecil air sotong (botol)
3 ulas bawang merah (cincang)
4 cm halia muda (cincang)

CARA MENYEDIKAN:

1. Panaskan minyak, dan tumis kesemua bahan cincang dan daun kari sehingga garing dan naik bau.
2. Masukkan sos, serbuk lada putih dan air sotong.
3. Bubuhkan sedikit gula dan air sotong serta sos tiram.
4. Tuangkan sedikit air (suku cawan).
5. Biarkan kuah mendidih dan menjadi pekat dan tuangkan ke atas ikan.

No comments:

Post a Comment