SELAMAT DATANG KE RESTORAN BASHA SIMPANG EMPAT (013-5015010)

RESTORAN BASHA

Friday, December 31, 2010

kerabu lobak merah dan udang


BAHAN-BAHAN:

500 gm udang putih (sederhana)

1 biji lobak merah

2 sudu besar jus limau nipis

2 sudu besar gula melaka

6 tangkai cili padi

1 sudu besar sos ikan

3 ulas bawang merah

2 ulas bawang putih

Sedikit kacang gajus

Sedikit kacang goreng

Sedikit udang kering



CARA MENYEDIAKAN:

1. Celur udang yang telah dibuang kulit hingga masak.

2. Hiriskan lobak merah dan bawang merah serta bawang putih. Tumbukkan cili padi, gula, udang kering dan kacang goreng hingga hancur dan halus.

3. Campurkan dengan sos ikan, jus limau dan gaul sebati.

kerabu kangkung arang


BAHAN-BAHAN:

250 gm kangkung (potong)

1 labu bawang besar (hiris)

30 gm sotong

30 gm udang

20 gm kacang tanah tumbuk

5 sudu besar sos ikan

Sedikit tepung naik sendiri



CARA MENYEDIAKAN:

1. Kangkung dan bawang besar dicampurkan dengan tepung naik sendiri, kemudian goreng hingga rangup.

2. Tuskan, kemudian campur bersama udang, kangkung dan sotong yang telah direbus.

3. Setelah itu, taburkan kacang tumbuk dan gaulkan dengan sos ikan

somtam


BAHAN-BAHAN:

1 biji betik muda

1 biji mangga muda

2 ulas bawang putih

4 tangkai cili padi

4 tangkai kacang panjang

30 gm kubis

10 gm kacang tanah

3 biji tomato ceri

20 gm udang kering (tumbuk)

2 sudu besar jus limau

1 sudu besar sos ikan



CARA MENYEDIAKAN:

1. Sagat memanjang betik dan mangga. Kemudian potong halus memanjang kubis. Kacang panjang potong 6 cm.

2. Masukkan bawang putih dan cili padi ke dalam lesung. Gesek-gesekkan dengan anak lesung. Tak perlu tumbuk, biarkan pecah-pecah sedikit.

3. Kemudian gaulkan dengan betik, kacang tanah, mangga, kubis, kacang panjang dan udang kering.

4. Akhir sekali tuangkan jus limau dan sos ikan. Masukkan tomato ceri dan gaulkan rata

rebung kerisik


BAHAN-BAHAN:

300 gm rebung (hiris dan celur)

6 tangkai cili padi (hiris)

8 ulas bawang merah (hiris)

2 tangkai cili merah (hiris)

150 gm kerisik

2 batang serai (hiris)

2 biji limau nipis (ambil jus)

1 cawan santan pekat

2 helai limau purut (hiris halus)

80 gm daun ketumbar (hiris kasar)



CARA MENYEDIAKAN:

1. Rebung direbus sehingga lembut. Ketepikan.

2. Hiris rebung (kasar) dan gaulkan dengan semua bahan-bahan.

3. Akhir sekali masukkan garam secukup rasa

kerabu sotong kacang kelisa


BAHAN-BAHAN:

400 gm sotong
10 tangkai kacang kelisa
100 gm kerisik
5 biji limau kasturi
10 tangkai cili padi
2 tangkai cili merah
2 labu bawang besar

CARA MENYEDIAKAN:
1. Sotong dipotong nipis dan direbus, kacang kelisa, cili padi, cili merah dan bawang dihiris nipis. Satukan kesemua bahan-bahan ini.

2. Gaulkan dengan kerisik, perahan limau kasturi dan garam secukup rasa.

Pesan Saji : Kacang kelisa juga disebut sebagai kacang botol dan mengandungi banyak protein, kalsium, besi dan vitamin A.

kerabu jantung pisang


BAHAN-BAHAN:

1 biji jantung pisang
5 tangkai ulam raja
1 biji mangga muda
100 gm tauge
5 tangkai cili merah
1 ulas bawang merah
1 sudu besar ikan bilis tumbuk
Garam secukup rasa

CARA MENYEDIAKAN:

1. Belah dua jantung pisang dan celur di dalam air panas selama beberapa minit sehingga
lembut. Hiris halus dan masukkan ke dalam mangkuk.

2. Hiris halus ulam raja dan mangga muda. Gaulkan bersama jantung pisang tadi.

3. Tumbuk cili merah dan campurkan dengan bahan-bahan di dalam mangkuk tadi.

4. Masukkan juga ikan bilis tumbuk dan garam secukup rasa. Gaul rata.

5. Masukkan tauge dan bawang merah yang telah dimayang halus. Gaul sebati dan hidangkan.

kerabu kerang pucuk paku


BAHAN-BAHAN:

1 ikat pucuk paku - celur
½ kg tauge - celur
1 kg kerang - rebus
2 sudu besar kecil kerisik
3 ulas bawang merah - hiris
5 biji limau nipis - ambil jusnya
3 tangkai cili merah - kisar
10 tangkai cili padi - kisar
Sedikit belacan
Sedikit garam dan gula secukup rasa

CARA MENYEDIAKAN:

1. Siang pucuk paku dan celur. Begitu juga tauge dan kerang.

2. Masukkan semua bahan-bahan di dalam mangkuk dan gaul rata. Hidangkan.

som tham thai


Bahan-bahan:

5 tangkai cili padi
3 ulas bawang putih
2 sudu besar air gula kabung
1 sudu besar sos sotong
1 sudu kecil garam
50 gm kacang tanah - goreng tanpa minyak
50 gm udang kering
100 gm mangga muda - parut memanjang
200 gm betik muda - parut memanjang
2 kelopak daun salad
2 tangkai kangkung
2 batang kacang panjang
Beberapa hiris limau nipis diambil jusnya
1 kuntum bunga kantan


Cara menyediakan:

1. Lenyekkan bawang putih dan cili padi hingga hancur menggunakan batu tumbuk di dalam periuk tanah.

2. Masukkan udang kering, garam dan kacang tanah, lenyekkan lagi. Masukkan pula air gula dan sos sotong, lenyekkan lagi sehingga semuanya sebati.

3. Masukkan mangga dan betik muda yang telah diparut memanjang, lenyekkan seketika.

4. Tuangkan jus limau nipis, kacau rata.

5. Masukkan kacang panjang yang telah dipatah-patahkan dengan tangan.

6. Kemudian hiris halus bunga kantan, masukkan ke dalam bahan-bahan yang lain, dan kacau rata. Hidangkan bersama daun salad dan kangkung.

kerabu suun


Bahan-bahan:

15 ulas bawang kecil - hiris halus
3 lagu bawang besar - potong bulat
2 biji buah tomato - potong enam
2 paket suun - dicelur
15 biji cili padi - tumbuk
1 pokok daun bawang - hiris
1 pokok daun sup - hiris
2 batang serai - hiris
50 gm udang basah - buang kulitnya
2 ekor sotong - saiz besar dan potong bulat
1 bahagian dada ayam - cincang
5 biji limau nipis - perah airnya
2 sudu besar kicap cair
Garam dan gula secukup rasa

Cara Menyediakan:

1. Rebus ayam, udang dan sotong hingga masak. (Anda boleh menyimpan air rebusannya untuk dijadikan stok).

2. Suun yang telah dicelur dicampurkan dengan bahan-bahan di atas. Gaul hingga rata. Sekiranya terlalu kering, tambahkan sedikit air rebusan tadi.

3. Boleh dihidangkan begitu sahaja atau dijamu bersama nasi putih dan hidangan lain.

salad kerang bersambal


Bahan-bahan:

1/2 kg isi kerang - yang telah direbus dan dibuang kulit
100 gm tauge
5 batang kacang panjang - potong kecil
2 batang serai - hiris halus
1 labu bawang besar - mayang halus
1/2 biji limau nipis - ambil jusnya

Bahan Sambal:

2 sudu besar udang kering
3 tangkai cili
3 ulas bawang merah
1 sudu besar kerisik
Sedikit belacan
Garam secukup rasa
Sedikit asam jawa

Cara Menyediakan:

1. Celur seketika tauge dan kacang panjang. Angkat dan tuskan.

2. Kemudian gaul sebati kesemua bahan celur dengan serai, bawang besar dan kerang, ketepikan.

3. Tumbuk kesemua bahan sambal untuk dijadikan sambal. Masukkan air asam jawa dan gaul sebati.

4. Hidangkan sambal dengan bahan lain.

kerabu taugeh


Bahan-bahan:

100 gm daun kucai
100 gm tauge
1 sudu kecil jintan hitam - tumbuk halus
3 ulas bawang merah - tumbuk
10 tangai cili padi - tumbuk
1 cawan pati santan
Garam dan gula secukup rasa

Cara Menyediakan:

1. Bersihkan daun kucai dan dikerat 2 cm. Bersih dan tuskan tauge.

2. Di dalam mangkuk besar, campurkan daun kucai, tauge, jintan hitam, cili padi, santan dan bawang merah. Gaul rata dan hidangkan.

kerabu mangga sotong




Bahan-bahan:

3 camca besar sotong kering manis - dikisar
1 biji mangga muda - jenis harum manis
2 tangkai cili merah
3 tangkai cili padi
4 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
2 camca besar udang kering
2 camca besar kacang tumbuk
1 biji limau nipis - ambil jusnya
1 camca kecil gula
Sedikit garam

Cara Menyediakan:

1. Hiris mangga halus memancang.

2. Timbuk cili merah, cili padi, bawang merah, bawang putih dan udang kering. Sangai semua bahan ini sebentar dan angkat.

3. Campurkan bahan tadi bersama mangga, sotong, kacang tumbuk, gula, jus limau dan garam. Gaul hingga sebati.

4. Hias dan hidangkan.

kerabu kacang botor dan tomato


Bahan-bahan:

1 ikat kacang botor - dipotong kecil dan dicelur
3 biji tomato - dibelah 2 dan hiris nipis
1/4 cawan santan pekat
4 sudu besar kerisik

Ditumbuk halus:
2 batang serai
2 cm lengkuas
1 cm halia
2 sudu besar udang kering
4 biji buah keras
5 tangkai cili api
4 tangkai cili merah
4 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih

1 labu bawang besar - dibelah 2 dan dihiris nipis
Garam dan gula secukup rasa

Cara Menyediakan:

1. Kacang botor dan tomato digaul dengan bahan-bahan kisar.

2. Masukkan santan, kerisik, gula dan garam sebelum digaul hingga rata. Hidangkan

kerabu belimbing buluh



BAHAN-BAHAN:

(Hiris)

5 biji belimbing buluh

1 biji timun

2 kuntum bunga kantan

1 labu bawang besar



(Tumbuk)

5 tangkai cili merah

1 sudu besar lada hitam

Sedikit belacan (secukup rasa)



1 cawan santan pekat [1/2 biji kelapa]

Garam dan gula secukup rasa.



CARA MENYEDIAKAN:

1. Satukan bahan A dan B.

2. Masukkan pula bahan C ke dalam mangkuk dan gaulkan rata. Sesuaikan rasa garam dan gula dan hidangkan.

Saturday, December 25, 2010

DAGING BLACKPEPPER



DAGING BLACKPEPPER

Bahan-bahan
500 gm daging lembu [potong kecil dan nipis]
2 s/b kicap pekat
2 s/b tepung jagung ] bancuh
1 cawan air ]
2 s/b lada hitam [tumbuk]
3 s/b minyak untuk menumis
garam secukup rasa...

bahan tumis [mayangkan/hiriskan]
5 ulas bawang merah/kecil
2 ulas bawang putih
1 inci halia
1 labu bawang besar

bahan hiasan
2 tangkai daun sup ]
2 tangkai daun bawang ]potong 1 inci
1 biji tomato [belah 6]
2 biji cili merah
2 biji cili hijau

Cara membuat

1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumis sehingga wangi dan layu.
2. Masukkan daging dan gorengkan sehingga daging lembut.
3. Masukkan bancuhan air tepung jagung dan kicap pekat.
4. Masakkan sehingga pekat dan masukkan bahan hiasan.
5. Angkat dan hidangkan dengan nasi atau roti.

Resepi: Gulai daging salai



BAHAN-BAHAN:
1 kg daging salai
250 gm cili padi
5 cm kunyit hidup
3 batang serai
500 gm santan
5 keping asam gelugur
300 gm terung telunjuk
5 tangkai cili hijau (belah dua)

CARA MENYEDIAKAN:

1. Daging dipotong nipis-nipis.
2. Cili padi dan kunyit dikisar halus.
3. Jerangkan periuk dan masukkan daging, cili, serai, asam gelugur. Didihkan sehingga daging empuk.
4. Masukkan santan, garam, terung dan cili hijau.
5. Masukkan garam secukup rasa.
6. Angkat dan hidangkan.

Resepi: Leek Tumis



BAHAN-BAHAN:
1 batang leek (potong kasar)
4 ulas bawang putih (cincang)
50 ikan bilis (goreng)
1 sudu kecil minyak bijan

CARA MENYEDIAKAN:

1. Panaskan minyak, dan tumis bawang putih hingga kuning.
2. Kemudian masukkan leek. Biarkan ia layu.
3. Masukkan minyak bijan.
4. Tuangkan ke dalam pinggan dan taburkan ikan bilis

Resepi: Kari Ketam Tumis Darat



Bahan-bahan :

6 ekor ketam
3 biji bawang merah, 3 biji bawang putih, 1 inci halia.. ditumbuk lumat
Satu paket Rempah Kari..
Air secukupnya
Santan pekat
Sekeping asam gelugur
Garam secukup rasa
Beberapa hirisan nenas, dimasukkan kemudian sedikit

Bahan2 untuk ditumis garing :

Sedikit minyak masak untuk menumis
2 biji bwg merah, dimayang
2 biji bwg putih, dimayang
5 tangkai cili kering, di potong dua
3 pelepah daun kari, dilurut
2 sudu besar rempah halba campur

Cara-cara :

1. Campurkan semua ketam, bahan2 tumbuk, air, rempah kari dalam periuk dan didihkan.
2. Masukkan santan, asam gelugur dan garam secukup rasa.
3. Sementara masakan mendidih, boleh lah sediakan bahan2 tumis.
4. Setelah garing ditumis, masukkan kesemuanya ke dalam masakan kari tadi. Kacau sebentar.
5. Tutup kuali dan padamkan api.

Resepi: Ayam Tumis



Bahan-bahan
1 ekor ayam, dipotong
2 camca besar pes cili
4 camca besar kicap manis
2 camca besar sos tomato
3 camca besar minyak
250 - 300 mililiter air
2 biji tomato dibelah 6
Garam, gula secukupnya

Bahan kisar
1 labu bawang besar
5 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
3 biji buah keras

Cara-caranya

1. Campurkan bahan kisar dengan cili, kicap, sos tomato, garam dan gula.
2. Gaulkan dengan ayam sehingga rata
3. Tutup dan perapkan selama 2 jam
4. Panaskan minyak dalam kuali, masukkan ayam dan semua bahan perap tadi
5. Kacau atas api sederhana sehingga air ayam kering
6. Masukkan air kemudian tutup kuali, renihkan diatas api perlahan.
7. Bila ayam masak dan kuah pekat, masukkan tomato dan angkat.

AYAM GORENG LADA HITAM


AYAM GORENG LADA HITAM

Bahan
300 gm isi ayam [potong nipis]
1 s/k lada hitam
1 batang kecil carrot [potong kecil]
3 batang kacang panjang [potong pendek]
1 pokok daun ketumbar [potong kecil]
minyak
garam

Bahan mayang/hiris
1 labu bawang besar
2 ulas bawang putih
3 cm halia

Cara

1. Panaskan minyak. Tumiskan bahan hiris, kacau sehingga layu.
2. Masukkan isi ayam, dan lada hitam kacau rata. Masakkan sehingga lembut.
3. Masukkan carrot, kacang panjang dan garam . Kacau rata dan biarkan sehingga lembut. Tambah sedikit air.
4. Tutup api dan daun ketumbar. Kacau rata.
5. Hidangkan dengan nasi atau roti.

Ayam Masak Pedas Berlemon



Ayam Masak Pedas Berlemon

Bahan-bahan:

1 ekor ayam - dipotong kecil
1/2 cawan jus lemon
15 tangkai cili kering - direndam dan dikisar
4 ulas bawang merah - dimayang
2 ulas bawang putih - dimayang
3 cm belacan
1 sudu kecil pati ayam
1/2 cawan santan pekat
Gam dan gula secukup rasa
Minyak untuk menggoreng dan menumis

Cara Menyediakan:

1. Ayam digaul dengan jus lemon kemudian diperap selama sejam.
2. Panaskan minyak dan goreng ayam hingga kekuningan. Angkat dan ketepikan.
3. Panaskan empat sudu besar minyak dan tumiskan bahan-bahan kisar. Kacau dan biarkan hingga pecah minyak.
4. Masukkan pati ayam, garam, gula dan santan. Kacau hingga rata dan masukkan ayam yang digoreng tadi. Kacau dan angkat.

Resepi: Ayam Celup Tepung




BAHAN-BAHAN:
300 gm isi ayam
1/2 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung jagung
1 biji telur
Sedikit garam dan lada sulah
1 sudu besar bijan

CARA MENYEDIAKAN:

1. Bancuh tepung dengan telur, garam dan lada sulah.
2. Taburkan bijan.
3. Tuangkan sedikit air, Celupkan ayam,
4. Goreng hingga garing.

Resepi: Ayam Bakar Berempah




BAHAN A:
500 gm peha ayam
8 ulas bawang putih
5 ulas bawang merah
3 cm halia
3 cm lengkuas
2 batang serai
Gula dan garam

BAHAN KISAR:
1 sudu kecil jintan manis
1 sudu kecil jintan putih
1 batang kayu manis
1 sudu kecil ada hitam
1 sudu kecil ketumbar
2 kuntum bunga lawang

CARA MENYEDIAKAN:

1. Kisar semua bahan A (kecuali ayam) dan ambil jusnya. Kemudian perapkan bersama ayam. Bubuhkan sekali gula dan garam.
2. Setelah itu, gaulkan pula bahan B dan perap selama sejam.
3. Bakar dengan suhu 180o selsius selama 30 minit.

Resepi: Chicken chop sos rempah





CHICKEN CHOP SOS REMPAH

Bahan
3 keping daging dada ayam[buangkan tulang]
Kentang goreng
3 helai daun salad
1 jagung rebus [potong 3]
1 biji tomato [hiris ]

Bahan Perap
1 s/b rempah kari ayam
1 s/b sos tiram
1 s/k cili mesin
1 s/k serbuk lada hitam
1 s/b minyak

Cara

1. Gaulkan ayam dengan bahan perapan dan perap selama 3 jam
2. Panaskan minyak dan gorengkan ayam yg diperap sehingga masak.
3. Susunkan semua bahan dalam pinggan steak dan siramkan dengan sos berempah.


SOS REMPAH

bahan
2 s/b majerin
2 ulas bawang putih ]
2 ulas bawang merah ] cincang halus
1 s/b rempah kari
1/2 cawan stok ayam
1 s/k tepung jagung [bancuh ngan sikit air]
100 gm cendawan butang [cincang]
1 s/b sos tomato
garam

cara

1. Panaskan majerin dan tumiskan bawang sehingga layu dan wangi.
2. Masukkan rempah dan stok.
3. Masukkan sos tomato, cendawan dan garam.
4. Masukkan tepung jagung dan kacau rata. Biarkan sehingga mendideh dan pekat.
5. Tutup api dan siramkan pada ayam.

SOS LADA HITAM

Bahan
1 bawang besar [didadu]
2 bawang putih [dicincang]
4-5 sudu besar lada hitam [kisar]
2 sudu besar tomato sos
2 sudu besar kicap
1 cawan air rebusan tulang ayam/daging
1 sudu kecil tepung jagung bancuh ngan air sikit
garam dan sedikit gula
minyak untuk tumis

Cara

1. Tumis bawang & bawang putih sampai layu.
2. Bila sudah agak wangi, masukkan air rebusan tulang ayam.
3. Bila dah pekat masukkan tomato sos, lada hitam, kicap dn tepung jagung.
4. Kacau sebati dan masak mengikut kepekatan sos yg dikehendaki. Perisakan garam n gula secukup rasa.
5. Hidangkan bersama ayam atau ayam.

SOS CENDAWAN

Bahan
1 bawang besar [didadu]
2 bawang putih [dicincang]
1 sudu besar serbuk lada sulah
1 sudu besar lada hitam
1 tin mushroom sup
1/2 cawan mushroom [cincang halus]
1/2 cawan air rebusan tulang ayam/daging
1 sudu besar tepung jagung bancuh ngan air sikit
garam dan sedikit gula
minyak untuk tumis

Cara

1. Tumis bawang & bawang putih sampai layu.
2. Bila sudah agak wangi, masukkan air rebusan tulang ayam.
3. Bila dah pekat masukkan mushroom soup, mushroom cincang, lada hitam, lada putih dn tepung jagung.
4. Kacau sebati dan masak mengikut kepekatan sos yg dikehendaki. Perisakan garam n gula secukup rasa.
5. Hidangkan bersama ayam atau ayam bakar atau pun chicken chop.

Resepi: Black Pepper Chicken




BAHAN2:
500 gm ayam
1 batang carrot [potong kecil]
1 s/b kicap pekat
2 s/b sos tiram
1 s/b tepung jagung [bancuh]
1/2 cawan air
2 s/b lada hitam [tumbuk]
3 s/b minyak untuk menumis
Garam secukup rasa...

BAHAN TUMIS:
5 ulas bawang merah/kecil
2 ulas bawang putih
1 inci halia
1 labu bawang besar

BAHAN HIASAN:
2 tangkai daun sup
2 tangkai daun bawang [potong 1 inci]
1 biji tomato [belah 6]
2 biji cili merah [hiris]

CARANYA:
1. Ayam dibuangkan kulit, potong kecil dan bersihkan.
2. Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumis sehingga wangi dan layu.
3. Masukkan ayam dan carrot dan gorengkan sehingga masak/lembut.
4. Masukkan bancuhan air tepung jagung, kicap pekat dan sos tiram.
5. Masakkan sehingga pekat dan masukkan bahan hiasan.

ayam halia




BAHAN-BAHAN:
250 gm ayam (potong kecil)

BAHAN PERAP:
1 sudu kecil kicap pekat
1 sudu kecil kicap cair
1/2 sudu kecil minyak bijan
4 cm halia
1 sudu kecil serbuk lada hitam

CARA MENYEDIAKAN:

1. Perapkan ayam dengan bahan perap selama 20 minit
2. Masakan ayam yang telah diperap tadi sehingga ayam empuk.
3. Masukkan daun bawang dan sedikit sos tiram.
4. Siap untuk dihidangkan

sup pekat ayam kampung



BAHAN-BAHAN:
200 gm pes sup pekat
2 paket sup bunjut
1 ekor ayam kampung
Bawang goreng
Air secukupnya

BAHAN KISAR:
Setangkai daun bawang
Setangkai daun sup
450 gm kentang (rebus)
2 1/2 labu bawang besar
6 ulas bawang putih

CARA MENYEDIAKAN:

1. Bersihkan ayam dan potong kepada beberapa bahagian dan rebus sehingga empuk bersama pes sup pekat dan sup bunjut.
2. Setelah ayam empuk tuangkan bahan kisar, taburkan bawang putih.

petua lembutkan daging ayam tua




Cara: 1) Mula-mula potong ayam tersebut menjadi agak kecil. Kemudian rebus bersama air kelapa hingga empuk.

Cara: 2) Selain itu boleh juga dimasukkan 2-3 helai daun nangka ke dalam rebusan ayam tadi. Toskan airnya dan masak ayam tersebut mengikut resepi pilihan anda.

petua ubat bibir pecah


Bibir pecah banyak dikaitkan dengan badan yang panas.. jadi lebihkan air suam dan mandi bagi mengelakkan dari bibir pecah..

Bagi bibir yang telah pecah dan rasa ketidakselesaan anda mungkin berakhir sekiranya anda mempraktikkan petua di bawah.

Caranya mengubatinya:

Minumlah air kelapa muda yang dicampurkan dengan kuning telur dan sedikit madu lebah. Amalkan meminumnya sekali sehari sehinggalah bibir anda tu sembuh.

Insyallah.. jika tiada aral dan serasi dengan petua ni, pasti anda dapat merasai kesannya.