SELAMAT DATANG KE RESTORAN BASHA SIMPANG EMPAT (013-5015010)

RESTORAN BASHA

Saturday, November 27, 2010

Monday, November 22, 2010


Ikan Keli Masak Merah
Resepi dari : http://resepi.mesra.net/Masakan_Ikan/

Ikan Keli Masak Merah Kiriman: suziey Sumber: ibu tersayang

Bahan-Bahan:
5 ekor ikan keli 10 biji cili kering (kisar)
10 ulas bawang merah (mayang)
3 ulas bawang putih (mayang)
½ inci halia(mayang)
air asam jawa belacan
serbuk kunyit garam (secukup rasa)
gula (secukup rasa)
minyak untuk menumis

Cara:
ikan keli dibersihkan dan digaul bersama garam dan serbuk kunyit.panaskan minyak dan goreng ikan tersebut hingga masak. ketepikan. tumis bahan2 yang dimayang hingga separuh garing.kemudian dimasukkan cili kering yang telah dikisar.tumis hingga pecah minyak. kemudian masukkan air asam jawa, belacan,garam dan gula. akhirnya masukkan ikan dan gaul sebati.

Cadangan Hidangan:
sedap dimakan bersama nasi panas dan ulam timun.
Ikan Keli Masak Lemak Cekur
Resepi dari: http://www.geocities.com/shahirul_fairuz/resepi.htm
Bahan :
2 ekor ikan keli (sederhana besar) - dipotong menjadi 2 bahagian
Asam jawa atau limau (utk menghilangkan lendir pada badan ikan keli)
Serbuk kunyit & garam
10 biji cili api (ikut suka)
3 biji bawang merah
1 biji bawang putih
Biji Cekur ikut suka, lagi byk lagi sedap rasanya.
4 helai daun limau purut
asam jawa, garam & serbuk perasa (ajinomoto la biasanya) secukupnya
1 mangkuk santan kelapa

Caranya :
1. Basuh ikan keli dengan limau atau asam jawa sampai hilang lendir.
2. Gaulkan ikan keli dgn kunyit & garam dan kemudian masukkan kedlm periuk yg berisi santan.
3. Cili api, bawang merah, putih & cekur diblend & dimasukkan sekali ke dlm periuk tadi.
4. Tambahkan garam, asam jawa & serbuk kunyit sekiranya perlu juga serbuk perasa.
5. Masukkan daun limau purut & masak di atas api sampai menggelegak la...

Note :
Pada sesiapa yg rajin sikit, Ikan keli tersebut di panggang dulu. Dan dimasukkan kedlm kuah sekiranya kuah dah menggelegak. Tak perlu dimasukkan awal2 nanti ikan tu hancur. Cara ni lagi menyelerakan.

Wednesday, November 10, 2010

Tuesday, November 2, 2010

petai dan haid


amai daripada kita menghindari petai dengan alasan baunya. Tapi jangan langsung menghindari ulaman yang satu ini kerana ianya banyak khasiat luar biasa.

Ketika makan petai, salah satu jenis biji-bijian ini sudah pasti mengeluarkan gas sulfur yang menimbulkan aroma tak sedap di mulut. Namun demikian, sayang… jika anda memutuskan untuk “alergi” terhadap petai.

Petai sebenarnya mengandung zat antioksidan yang bagus serta asam amino triptofan. Asam amino triptofan ini membentuk serotonin di dalam tubuh dan membuat tubuh lebih rileks, tidur lebih nyenyak dan menjaga kestabilan mood.

Ketika haid, juga disarankan sebagai waktu yang tepat untuk makan petai. Ini kerana di masa “datang bulan” mood sering kacau, dan dapat ditenangkan dengan petai. Sama juga ketika anda mengalami stres, serotonin yang dihasilkan dapat membuat saraf-saraf tegang mengendur.

Di samping itu, petai yang kaya serat ini merupakan antioksidan yang baik, kerana mengandung vitamin B6 untuk mengatur kadar gula darah serta membantu relaksasi. Zat besi yang terkandung di dalamnya mampu mencegah anemia.