SELAMAT DATANG KE RESTORAN BASHA SIMPANG EMPAT (013-5015010)

RESTORAN BASHA

Sunday, June 13, 2010

masak?d restoran basha


Bahan-bahan:

500 gm tulang daging - bersih dan tuskan
2 bungkus rempah kari daging
1 sudu besar serbuk jintan manis
1 sudu besar serbuk ketumbar
1 sudu besar serbuk cili
1 sudu besar serbuk kunyit
50 gm kacang dal - direbus hingga hancur dan kering
5 cawan santan - daripada sebiji kelapa
6 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
3 cm halia
3 biji ubi kentang - kupas dan belah 4
2 biji terung bulat - belah 4
3 biji pisang - dibuang kulit luar dan kerat 4
3 biji mangga - dipotong-potong
1 batang lobak merah - kupas, belah 2 dan dipotong kecil
5 batang kacang panjang - dikerat 3 cm
2 biji tomato - belah 2
3 tangkai cili hijau - belah dua tidak putus
1 tangkai daun sup - kerat 2 cm
1 tangkai daun bawang - kerat 2 cm
5 keping asam gelugur
2 sudu besar minyak sapi
1/4 cawan minyak masak
Garam secukup rasa

Bahan-bahan tumis:

5 ulas bawang merah - mayang
3 ulas bawang putih - mayang
2 cm halia - mayang
2 tangkai daun kari
1 helai daun pandan - disimpul
6 cm kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
5 biji buah pelaga
1/4 sudu kecil jintan manis

Cara Menyediakan:

1. Panaskan minyak masak dan minyak sapi di dalam periuk, kemudian masukkan bahan-bahan tumis. Kacau hingga rata dan bila bawang garing sedikit, masukkan bahan-bahan kisar, rempah kari daging, serbuk jintan manis, serbuk ketumbar, serbuk cili dan serbuk munyit. Kacau dari semasa ke semasa sehingga pecah minyak.

2. Masukkan daging dan dua cawan air. Kacau hingga rata dan biarkan mendidih hingga daging empuk (tambah air jika daging kurang empuk).

3. Masukkan santan, ubi kentang, terung dan lobak merah dan kacau rata. Biarkan mendidih sehingga kentang empuk.

4. Masukkan pisang, mangga, asam gelugur, kacang dal dan garam, kemudian kacau.

5. Bila mendidih, masukkan kacang panjang. Biarkan mendidih sekali lagi baru dimasukkan tomato, cili hijau, daun sup dan daun bawang. Kacau dan angkat.

kopi pegaga hanya rm1.50 d restoran basha


Centella asiatica adalah nama saintifik bagi pegaga. Di Asia, herba ini digunakan dalam pelbagai budaya sebagai penawar bagi penyakit berkaitan darah, saraf dan depresi.

Pegaga kaya dengan vitamin A, B1, C, beta karotin dan galian seperti kalsium, fosforus, zat besi, sodium, potassium dan magnesium. Sebab itu tidak hairanlah jika ada pakar herba meletakkan pegaga sebagai salah satu daripada 100 herba terbaik dunia.

Thursday, June 10, 2010


Nasi Briani Paling Sedap Di Malaysia Sejak 100 Tahun Dulu
Posted by Mohd Shubhi on 10 June 2010
Labels: Ekonomi, Masyarakat / Comments: (0)
Selepas makan durian kami bertiga ke pusat bandar. Memang rancangan hari ini adalah untuk makan tengahari di sebuah restoran di pusat bandar yang menyediakan nasi briani paling sedap di Malaysia.

Sepanjang saya mencuba nasi briani di serata tempat di Malaysia ini, tiada lagi yang saya temui yang dapat menandingi kelazatan nasi briani yang di sediakan di sini. Kalau balik ke Penang memang tak sah jika tak makan nasi briani di restoran ini.

Nama restoran tersebut adalah Restoran Hameediyah. Terletak di Cambell Street, tak jauh dari jalan utama Penang Road. Jika terus berjalan kaki melaui cambell street itu, kita akan bertemu dengan masjid Kapitan Kling yang indah.