SELAMAT DATANG KE RESTORAN BASHA SIMPANG EMPAT (013-5015010)

RESTORAN BASHA

Sunday, February 28, 2010

mee udang-basha corner


Resepi (Mee) Mi Udang



Bahan-bahan :
1 peket mi kuning
10 ekor udang
3 biji bawang merah
½ inci belacan
3 ulas bawang putih
2 sudu cili kering
Sedikit sos cili
Sedikit sos tomato
Sawi
Tauge
Daun bawang
Minyak secukupnya

Cara membuat:
1. Panaskan minyak kemudian tumiskan bahan-bahan yang telah dikisar sehingga naik bau.
2. Selepas itu masukkan air rebusan udang.
3. Masukkan sos cili, sos tomato, garam dan serbuk perasa.
4. Setelah sebati masukkan mi kuning dan udang. Kacau seketika.
5. Akhir sekali, angkat dan boleh hiaskan dengan sawi, tauge dan hirisan daun bawang

Thursday, February 25, 2010

Thursday, February 18, 2010

ketam sumbat


BAHAN-BAHAN:

500 gm isi ketam

Tepung gandum secukupnya

1 biji telur kuning

Serbuk roti secukupnya

Garam dan lada sulah secukup rasa



BAHAN HIRIS:

1 ulas bawang merah

1 ulas bawang putih

Setangkai daun ketumbar

2 tangkai cili merah



CARA MENYEDIAKAN:

1. Campurkan bahan hiris dengan isi ketam, taburkan dengan tepung gandum dan kuning telur.

2. Sadurkan dengan serbuk roti dan disumbatkan ke dalam kulit ketam.

3. Akhir sekali goreng hingga masak.

kari ketam


BAHAN-BAHAN:

3 ekor ketam (potong dua)

1 sudu kecil herba campur

2 sudu besar serbuk kari ikan

1 tangkai daun kari

2 cawan santan

1 cawan air asam jawa

Sedikit air

Garam dan gula secukupnya



BAHAN KISAR:

3 ulas bawang putih

4 ulas bawang merah

3 cm halia



CARA MENYEDIAKAN:

1. Tumis bahan-bahan kisar sehingga naik bau.

2. Masukkan herba campur, serbuk kari, daun kari dan tumis lagi sehingga pecah minyak.

3. Kemudian masukkan air asam jawa dan sedikit air dan tumis lagi.

4. Masukkan santan, garam dan gula secukup rasa.

5. Apabila kuah mendidih, masukkan ketam, dan biarkan ia masak.

ketam


BAHAN-BAHAN:

500 gm isi ketam

1 sudu besar jus limau nipis

1 sudu kecil lada hitam (tumbuk)

Tepung gandum secukupnya

1 biji telur



BAHAN HIRIS:

2 tangkai cili merah

3 ulas bawang merah

Setangkai daun ketumbar

3 helai daun limau purut



CARA MENYEDIAKAN:

1. Campurkan bahan-bahan hiris, lada hitam dan jus limau nipis dan gaul hingga rata.

2. Masukkan isi ketam dan sadurkan dengan tepung gandum dan dicelup dengan telur.

3. Akhir sekali dipanggang hingga masak.

4. Sesuai dimakan dengan sos Thai.

mee pasta


BAHAN-BAHAN:

3 sudu besar serbuk kari ayam

Santan (1 1/2 biji kelapa)

Air asam jawa



BAHAN KISAR:

15 ulas bawang merah

10 ulas bawang putih

3 cm halia

2 cm kunyit hidup

10 biji buah keras

8 tangkai cili merah



BAHAN HIRIS:

4 batang serai

3 ulas bawang merah

3 ulas bawang putih

3 cm halia

1 batang bunga kantan



BAHAN MI:

3 keping kek ikan

1 paket bebola ikan

500 gm isi ayam

6keping fucuk (potong 4)

150 gm isi kerang

Sedikit kacang panjang (hiris)

2 bungkus mi kuning (celur)

100 gm taugeh (celur)

100 gm sawi (celur)

2 keping tauhu (goreng)

3 sudu besar cili kering kisar

3 biji telur (rebus)

Bawang goreng

Daun sup

Daun bawang

Limau nipis



CARA MENYEDIAKAN:

1. Gaul bahan kisar kecuali cili kering bersama serbuk kari, bahagi kepada dua bahagian, satu untuk ditumis dan satu lagi perapkan bersama isi ayam.

2. Panaskan periuk dan tumis bahan hiris kecuali bunga kantan hingga naik bau.

3. Kemudian masukkan sebahagian dari rempah kari yang telah dicampur dengan bahan kisar.

4. Masukkan cili kering dan tumis hingga pecah minyak.

5. Masukkan air asam jawa dan bunga kantan.

6. Kacau sebentar dan masukkan isi ayam yang telah diperap dengan separuh bahan kisar tadi.

7. Setelah itu masukkan santan, kek dan bebola ikan, fucuk, kerang dan tauhu.

8. Kemudian bubuh garam, dan biarkan mendidih. Setelah mendidih masukkan kacang panjang.

video resepi

nasi goreng

mee kolok