SELAMAT DATANG KE RESTORAN BASHA SIMPANG EMPAT (013-5015010)

RESTORAN BASHA

Monday, August 31, 2009

kerabu sotong

















Bahannya
400 gm sotong
10 helai daun limau purut]
5 biji cili kecil (ikut selera masing2)]dihiris halus
2 btg serai]
1-2 biji tomato (dipotong kecik)
garam secukupnya
gula secukupnya
serbuk perasa (tak taruk pon takpe kalau sotong segar)
4 s/b jus limau nipis

Caranya
1.Bersih sotong,potong kecil2 kemudian rebus. Bila dah empuk,padam api dan toskan.
2.Potong semua bahan hiris (boleh juga dicincang halus,rasanya lagi meresap).
3.Potong tomato ikut selera.
4.Masuk bhn 1,2 dan 3 dlm bekas dan gaul rata.
5.Kemudian masuk garam,gula dan jus.
6.Gaul rata dan biar dlm 1-2 jam dlm peti ais.
7.Siap utk dihidang.
8.Sesuai dimakan bersama nasi hangat dan udang grg asam(mat gebu).

ayam tomato

















bahannya
1/2 kg ayam ]potong, bersihkan & gaul bersama sdkt garam,kunyit serbuk & serbuk bwg putih
1 inci halia ]dititik
1 btg serai ]dititik
1/2 labu bwg besar ]dihiris
2 s/b lada kisar
5 s/b sos tomato
1 s/b kicap pekat
1 s/b minyak bijan
sedikit gula melaka
garam
minyak

Caranya
1.Goreng ayam sehingga masak. Tos & ketepikan.
2.Keluar sebahagian minyak goreng ayam, tumis bwg besar, serai dan halia hingga wangi, masukkan lada kisar, goreng hingga pecah minyak.
3.Masukkan sos tomato, gula merah dan kicap. Diikuti ayam dan sedikit air.
4.Rasa garam & manisnya. Biar agak kering.
5.Masukkan minyak bijan, biar seketika. Siap

ayam goreng sos halia
















Bahannya

* 1/2 kg ayam potong kecil ]gaul garam & kunyit & pati ayam
* *4 ulas bwg putih
* *3 ulas bwg merah
* *2 biji cili (ikut tekak masing2 ekk-dak aqil tak mkn pedas)
* 1 biji tomato ]dipotong dadu
* 1/2 labu bwg besar ] mayam
* 1 inci halia ] mayam halus
* carrot ]mayam halus
* minyak
* sedikit air


Caranya

1. Goreng ayam hingga garing. Ketepikan.
2. Tumbuk bahan bertanda *.
3. Tumis bahan bertanda* hingga naik minyak.
4. Kemudian masuk halia, carrot dan tomato serta sedikit air. Biar m'didih seketika.
5. Masukkan ayam tadi dan perasa garam. Siap.

ayam panggang magribi














Bahan-bahan:
1 ekor ayam - dibersihkan dan dipotong ikut suka
garam secukup rasa
Bahan2 rempah chermoula - dikisar halus:
3 tangkai cili merah/hidup
2 sudu besar serbuk cili
1 sudu besar serbuk paprika
1 sudu teh serbuk kunyit
1 sudu teh serbuk jintan putih
1 labu bawang besar
4 ulas bawang putih
1/2 cawan hirisan daun ketumbar
1/4 cawan minyak zaitun
jus lemon - dari 1/2 biji lemon [kite taruk 2 s/b jus lemon]

Bahan2 sampingan: (kite taruk ape yg ade dlm esbox)
daun salad - disiat kasar
timun & buah tomato - dihiris
ubi kentang - direbus, dikupas kulit dan dihiris
lemon - dipotong berbaji
sedikit daun pudina

Cara:
1.Lumurkan ayam dengan garam dan rempah chermaula diserata permukaan ayam dan juga dibahagian bawah kulitnya.
2.Perapkan ayam selama 3-4 jam ataupun semalaman di dalam peti sejuk.
3.Keluarkan ayam dari peti sejuk dan biarkan ianya pada suhu bilik.
4.Letakkan ayam ke atas baking tray dan bakar pada suhu 180C selama 45min - 1 jam atau sehingga masak.
5.Sentiasa membalik2kan ayam setiap 20 min
6.Setelah masak hidangkan bersama dengan bahan2 sampingan

bakso ayam


Bahannya
500 gm ayam tanpa tulang,kulit dan lemak]
1 s/k lada putih (ikut kepedasan)]dikisar lumat
1 s/k pati ikan kattsuo/pati ayam]
2 ulas bawang putih]
sedikit garam]
2 s/b tepung katakuriko (tepung ubi)/tepung sagu
20 biji telur puyuh/telur ayam boleh juga tp kurangkan kuantitinya
2 biji lobak merah/sayur campur
4 biji bawang besar (bawang yg warna kuning) dipotong 6
lada putih
pati ikan/pati ayam
garam secukupnya
air
daun saleri ] dipotong halus

Carannya
1.Panaskan air sehingga mendidih.
2.Kisar bahan kisar hingga sebati,setelah itu masukkan tepung dan gaul sebati.
3.Buat bebola dan masukkan telur ke dalamnya.
4.Masukkan bebola yg dibentuk tadi ke dalam air mendidih.Ulang sehingga habis.
5.Bila bebola timbul toskan dan simpan air rebusannya.
6.Masukkan bwg yg dipotong ke dalam periuk bertutup lain dan perlahankan api.
7.Masak sehingga bawang layu dan keluar air,sentiasa balik-balik supaya tidak hangus.
8.Setelah masak,masukkan bawang tadi ke dalam air rebusan.Hidupkan api.
9.Masukkan sayur campur dan biar mendidih.
10.Masukkan garam,pati ikan dan lada putih secukupnya.Jika suka boleh tambah kiub ayam.
11.Masukkan kembali bebola yg ditoskan tadi dan biar seketika.
12.Bila mendidih padam api,dan tabur daun saleri dan tutup periuk
13.Sedia utk dihidang.

ayam rica rica














Bahannya
1 kg ayam ]dibersih dan dipotong ikut saiz yg diingini
5 ulas bwg putih]
1 biji bwg besar]
2 biji tomato]dikisar halus
2 cm halia]
3 batang serai]
2 biji cili padi(ikut kepedasan)]
10 helai daun limau purut]
garam secukupnya
pati ikan (tak mskkan pun takpe)
minyak utk menumis
lemon

Caranya
1.Ayam digoreng/direbus/dipanggang sehingga masak,ketepikan.
2.Tumis semua bahan yg dikisar sehingga pecah minyak dan agak kering,rasa garamnya.
3.Bila bahan dah agak kering,masukkan ayam tadi.Tudung kuali dan biar seketika.
4.Bila dah kering,padam api dan perah limau nipis atau lemon.
5.Siap utk dihidang.
6.Sekiranya rajin,panggang sekali lg kmdn baru perah lemon.

kuah satay



















Bahan Kisar
1/2 kg kacang tanah (digoreng hingga masak)
2 cm kencur (adik beradik lengkuas,org Indonesia buat jamu)
8 ulas bwg putih
lada kering secukupnya (digoreng garing)
1/2 kerek gula merah (diameter lbh krg 8 cm dan tebal 1 cm)
2 liter air

Bahan Lain
10 helai daun limau purut (dicincang halus)
garam secukupnya
lemon
10 s/b kicap manis ABC

Caranya
1.Panaskan periuk,masuk kesemua bahan kisar dan daun limau purut.
2.Tambah air sekiranya terlalu pekat.
3.Masak sehingga agak2 pekat dan rasa garamnya.
4.Masuk kicap,masak seketika. Jika suka boleh ditambah 1/4 cwn santan pekat.
5.Siap dan perah dengan lemon.
6.Hidang bersama nasi impit dan satey.

nasi ayam















Bahan Nasi
1 kg beras jepun
4-5 ulas bwg putih (digoreng tanpa minyak sekejap/dipanggang dlm MV 20 saat)
1/2 s/b serbuk kunyit
100 ml / 5 s/b santan pekat
2 hiris lengkuas
1 btg serai]dipotong 2
1 helai daun salam
air secukupnya
garam

Caranya
1.Tumbuk bwg putih hingga lumat dan gaul bersama kunyit serta garam
2.Campur santan,lengkuas,serai dan daun salam. Ketepikan.
3.Basuh beras dan toskan. Masuk beras dalam periuk nasi dan air secukpnya serta diikuti no 2. Masak seperti nasi biasa.

Bahan Ayam Goreng
1 kg ayam [dibersih dah dipotong]
4-5 ulas bwg putih [dipanggang sekejap]
3 cm kunyit
1 s/k garam
1 gelas air
1 cm lengkuas
1 helai daun salam

Caranya
1.Tumbuk halus bwg,kunyit dan garam
2.Masukkan ayam dalam periuk diikuti bahan tumbuk dan segelas air.
3.Masak sehingga air kering. Kacau sesekali dan tutup periuk.
4.Setelah airnya kering,ayam diangkat dan digoreng sehingga kekuningan.
5.Siap utk dihidang.

pss...jika hendak ayam yg empuk elok,boleh guna pressure cooker selama 20 minit.

Bahan Sambal Bilis
50 gm bilis
2 biji tomato ukuran sederhana
5 biji cili merah/cili padi
1/2 biji bwg besar
1/2 s/k garam
2 cm gula merah
minyak

Caranya
1.Gaul garam pada bilis,kalau dah masin tak perlu dan goreng sehingga garing.Toskan.
2.Kisar tomato,cili dan bwg hingga lumat.
3.Tumis bahan kisar sehingga kering menggunakan minyak goreng ikan bilis tadi.
4.Masuk garam dan gula secukupnya
5.Akhir sekali masuk bilis yg digoreng tadi.Siap.

Friday, August 28, 2009

SUP UDANG

BAHAN-BAHAN

300gm udang sederhana
200gm cendawan segar
150gm sotong - dihiris dan dikelar
150gm putik jagung - dibelah 2
100 gm cendawan butang
1.5 liter air
1 bungkus suhun
4 sudu makan minyak masak
1 sudu makan serbuk lada
2 sudu kecil stok ikan bilis
1 tangkai daun bawang - dihiris
Garam secukup rasa

BAHAN (A) UNTUK DIKISAR
5 ulas bawang putih
3 ulas bawang merah
2 sm halia
3 batang serai

CARA MEMBUAT

1. Panaskan minyak dalam periuk
Tumiskan bahan A sehinnga kekuningan
2. Masukkan sotong, udang dan air.
Apabila mendidih masukkan serbuk lada sulah, stok ikan bilis dan garam.
Kacau rata
3. Kemudian, masukkan semua cendawan, suhun dan putik jagung
4. Apabila mendidih, taburkan daun bawang. Tutupkan api

Sunday, August 23, 2009

Saturday, August 22, 2009

Tanda-Tanda Hati Sesorang Itu Mati
Menurut Syeikh Ibrahim Adham, antara sebab atau tanda-tanda hati mati ialah:

1. Mengaku kenal Allah SWT, tetapi tidak menunaikan hak-hak-Nya.

2. Mengaku cinta kepada Rasulullah s.a.w., tetapi mengabaikan sunnah baginda.

3. Membaca al-Quran, tetapi tidak beramal dengan hukum-hukum di dalamnya.

4. Memakan nikmat-nikmat Allah SWT, tetapi tidak mensyukuri atas pemberian-Nya.

5. Mengaku syaitan itu musuh, tetapi tidak berjuang menentangnya.

6. Mengaku adanya nikmat syurga, tetapi tidak beramal untuk mendapatkannya.

7. Mengaku adanya seksa neraka, tetapi tidak berusaha untuk menjauhinya.

8. Mengaku kematian pasti tiba bagi setiap jiwa, tetapi masih tidak bersedia untuknya.

9. Menyibukkan diri membuka keaiban orang lain, tetapi lupa akan keaiban diri sendiri.

10. Menghantar dan menguburkan jenazah/mayat saudara se-Islam, tetapi tidak mengambil pengajaran daripadanya. Semoga dengan panduan yang di sampaikan itu akan dapat kita sama-sama mengambil iktibar semoga segala apa yang kita kerjakan akan diredai Allah SWT.

Thursday, August 20, 2009





ikan goreng,kailan ikan masin,spagetti



ayam goreng rempah serai


Bahan2 yang diperlukan :-

* 1 ekor ayam (dibersihkan dan dipotong sederhana)

Bahan dikisar bersama;

* 6 ulas bawang putih
* 7 ulas bawang merah
* 2 inci halia
* 2 batang serai

----------------------------

* 3 sb cili kering kisar/ cili boh (lebih/ kurang ikut citarasa)
* 2 sb serbuk kari daging
* 1/2 sk serbuk jintan putih
* 1/2 sk serbuk jintan manis
* 1/2 sk serbuk ketumbar
* 1/2 sk rempah 5 spices (takde pun takpe)
* garam dan aji secukupnye
* 3 tangkai daun kari
* Minyak yang menggoreng


Cara2 memasaknye :-

1. Campurkan semua bahan di atas bersama ngan ayam kecuali daun kari dan minyak. Gaul sebati dan biarkan perap selama 1 jam.
2. Panaskan minyak dlm kuali. Pastikan minyak berlebihan supaya ayam tenggelam ketika digoreng.
3. Masukkan ayam satu per satu dan goreng hingga masak. Taburkan daun kari bila dah 1/2 masak.
4. Dah okey, angkat dan toskan minyak berlebihan. Sedia dimakan begitu sahaja

ikan singgang


Bahan-bahan:

* 5 Ekor ikan Aya/tongkol atau ikan Kembong(sy guna ikan tuna)
* ¼ inci Lengkuas
* 4 hiris kunyit hidup atau satu sudu kecil serbuk kunyit
* 2 ulas bawang merah
* 1 ulas bawang putih
* 3 keping asam gelugor
* 2 biji cili hidup dipatahkan
* garam secukup rasa
* air secukupnya

Cara-cara:

1. Rebuskan semua bahan sekaligus sehingga ikan masak. Boleh ditambah gula jika sukakan rasa lebih manis.
2. Dimakan panas bersama tempoyak dan sambal belacan. Sangat sesuai dimakan bersama pelbagai jenis ulam.




Bahan-bahan:

* 4 ekor ketam sederhana besar
* 4 biji bawang merah- dikisar
* 3 biji bawang putih - dikisar
* 2 biji bawang besar - dikisar
* 2 sudu cili kering (klu nak pedas ble lebihkan lg)
* 3 sudu rempah kari
* 1 sudu teh serbuk ketumbar
* 1 sudu teh serbuk jintan manis
* 1 sudu teh serbuk jintan putih
* 2 sudu sos tiram
* 2 sudu kicap cair
* 2 tangkai daun kari
* 1 batang serai
* Air asam jawa
* Garam
* Gula
* Daun ketumbar ( x letak)

Cara-cara :

1. Panaskan minyak dan masukkan daun kari. Biar hingga layu kemudian masukkan bahan-bahan kisar dan tumis hingga wangi.
2. Masukkan semua rempah-rempah dan tumis hingga garing dan naik minyak.
3. Masukkan sos tiram, kicap cair, serai, air asam jawa, garam dan gula.
4. Last sekali masukkan ketam dan kacau rata. Jika kurang rasa bolehlah diejas supaya ada rasa rempah, manis, masin dan masam.
5. Tabur dengan daun ketumbar untuk bau lebih wangi dan hidangkan

Alhamdulillah syukur

Saturday, August 15, 2009

resepi




1. Tidak ada orang ucap Bismillah sebelum hisap rokok dan ucapkan Alhamdulillah lepas habis hisap.
2. Tidak ada orang makan nasi dalam tandas, tetapi ramai orang merokok dalam tandas malah sambil uk... uk...
3. Tidak ada perokok pasif yang cuba sedut-sedut asap rokok yang dihembus, mesti diorang cuba tahan nafas atau tutup hidung.
4. Perokok berbau wangi? Erk...
5. Perokok lelaki menghadapi kebarangkalian mati - termasuk mati pucuk -lebih awal, dari mereka yang tidak merokok.
6. Tidak ada label di kotak rokok yang tertulis Merokok Menyihatkan Tubuh Badan.
7. Tidak ada kempen Mari Merokok atau Bulan Merokok macam kempen membaca. Perokok tegar sanggup terus merokok pagi-pagi buta dengan masih bertaik mata dan bertaik gigi.
8. Tidak ada orang boleh kenyang semata-mata dengan merokok, mesti nak makan dan minum jugak.
9. Tidak ada orang jadi jutawan dengan jadi penagih rokok, melainkan kalau dia jadi tokey syarikat rokok.

ikan bakar daun kunyit
























Ikan bakar daun kunyit

BAHAN PERAP:

3 sudu pes tomyam
3 ulas bawang merah (tumbuk)
1 ulas bawang putih (tumbuk)
3 cm halia (tumbuk)
2 sudu kecil serbuk kunyit
1 tangkai daun ketumbar (hiris halus)
2 helai daun limau purut

BAHAN B:

1 helai daun kunyit
1 ekor ikan kerapu

CARA MENYEDIAKAN:

1. Perapkan ikan kerapu dengan bahan perap selama setengah jam.
2. Balut dengan daun kunyit.
3. Bakar hingga masak.
4. Hidangkan bersama air asam dan sambal kicap.

Thursday, August 13, 2009

DHUHA ,baik utk ahli perniagaan--dr mr prisident


Solat Sunat Dhuha

Sulaiman adalah seorang peniaga berusia 30 tahun. Dia menjadikan perniagaan menjual nasi lemak di beberapa kawasan. Tetapi setelah sekian lama menceburi bidang perniagaan, dia tidak pernah merasakan hasil penat lelahnya. Ini memburukkan lagi dengan perniagaannya yang semakin merosot. Walaupun telah mendapat nasihat daripada beberapa orang BOMOH dengan berbagai macam "PELARIS" yang di berikan, maalahnya tetap tidak berubah . Apakah amalan tertentu yang boleh dia amalkan ?

Apa yang di alami Encik Sulaiman dan mereka yang senasib boleh di atasi dengan amalan solat Dhuha.

Sebagai orang beriman, kita perlu menyakini bahawa segala-gala dalam kehidupan kita ini adalah dalam pengurusan Allah s.w.t. Dialah yang menghidupkan dan Dialah yang mematikan. Daripadanya datangnya segala kebaikan dan daripada-Nya juga datang segala keburukan.

Dhuha adalah nama kepada waktu. Dalam Islam, setiap waktu ada namanya tersendiri, setiap waktu juga ada keistimewaan dan keberkatan.


CONTOH NAMA-NAMA WAKTU DALAM ISLAM


1. Maghrib : Sesudah tenggelam matahari dan permulaan hari

2. Isyak : Permulaan Malam

3. Lail : Pertengahan Malam

4. Sahur : Penghujung Malam

5. Fajr : Pancaran cahaya matahari semasa akan terbit

6. Syuruq : Semasa matahari terbit

7. Subuh : Pagi

8. Dhuha : Antara sesudah terpit hingga sebelum tertegaknya matahari

9. Istiwak : Matahari tegak di atas kepala

10. Zuhur : Setelah tergelincir matahari

11. Asar : Matahari condong ke barat

12. Ghurub : Tatkala matahari tenggelam


Islam menamakan setiap waktu-waktu ini untuk kemudahan umatnya dan agar mereka dapat mencari keistimewaan setiap waktu-waktu tersebut.

Antara kepentingan mengetahui waktu-waktu ini bagi seorang hamba Allah adalah untuk masa beribadah atau menyembah Allah atau masa-masa untuk bertemu Allah . Bagi tujuan untuk menyembah Allah s.w.t , waktu itu terbahagi kepada tiga iaitu :

1. Waktu Wajib

2. Waktu Sunat

3. Waktu Haram


WAKTU WAJIB

Waktu yang telah di tentukan bagi kewajiban solat iaitu Maghrib, Isyak, Subuj, Zuhur dan Asar


WAKTU SUNAT

Waktu-waktu yang mana padanya disunatkan kita melakukan solat-soalt sunat seperti Tahajud, Dhuha, Tasbih,Hajat,Istikharah, Gerhana dan lain-lain


WAKTU HARAM

Waktu-waktu yang di haramkan kita melakukan solat-soalt sunat adalah waktu-waktu tersebut adalah Syuruq, Istiwak dan Ghurub.

Kembali kepada Solat Dhuha, ia adalah antara waktu yang di berkati dan ditetapkan oleh Allah bagi hamba-hambanya yang mahu mendapat kekuatan jasmani dan kemurahan rezeki.


Dalam al-Quran surah al-Dhuha, Allah s.w.t telah BERSUMPAH demi kehebatan waktu Dhuha.


Firman Allah s.w.t :

Demi waktu Dhuha dan demi Malam apabila menjadi sepi. Tidaklah Tuhanmu meninggalkanmu dan tidaklah Dia membencimu. Dan Akhirat itu lebih baik daripada dunia ini. Dan pasti Tuhanmu akan memberi kepadamu kurniaan hingga kamu menjadi suka.

(Surah al-Dhuha : 1-5 )


Selalunya setiap sesuatu yang dijadikan sebagai bahan sumpah Allah s.w.t mengandungi kepentingan yang sangat hebat.

Di sini Allah s.w.t menjadikan waktu Dhuha sebagai bahan persumpahan-Nya. Itu menunjukkan bahawa waktu Dhuha itu ada keistimewaannya , antara keistimewaannya adalah seperti yang telah di sebut oleh Allah s.w.t., waktu Dhuha adalah waktu Allah s.w.t mencurahkan kurniaan kepada hamba-Nya.

Kurniaan Allah suatu kurniaan hakiki yang pasti akan menggembirakan kita.

Oleh itu sesiapa yang mahukan kurniaan Allah s.w.t hendaklah dia berhubung dengan Allah s.w.t melalui ibadah solat sunat Dhuha.

Sabda Rasulullah s.a.w dalam hadis Qudsi yang bermaksud :

" Allah s.w.t. berfirman yang bermaksud , "Hai anak Adam, solatlah kepadaKu empat rakaat pada permulaan siang nescaya akan Aku cukupkan keperluanmu pada akhir siang." (Riwayat Tirmizi)

Orang yang lemah imannya selalunya akan berpaling daripada Allah lalu pergi menemui bomoh untuk mendapatkan tangkal dan pelaris. Rumah dan gerai-gerai dipenuhi wafak-wafak yang mereka percaya boleh membantu memberi mereka kejayaan, tetapi akhirnya tetap juga kecewa. Perbuatan-perbuatan sedemikian syirik dan menjadikan Allah s.w.t. murka kepada mereka dan hilang keberkatannya.

Sebaliknya orang yang kuat imannya kepada Allah s.w.t akan tetap menaruh keyakinan penuh terhadap Allah s.w.t . Mereka yakin Allah sahaja yang boleh memberikan kesenangan dan kepayahan.

Sebagai tanda kekuatan iman mereka kepada Allah, apa-apa sahaja keperluan mereka, mereka akan meminta hanya kepada Allah melalui amal ibadah.

Firman Allah s.w.t

" Hai orang beriman bertakwalah kepada Allah dan carilah kepada-Nya wasilah. Dan berjuanglah di jalan Allah, semoga kamu berjaya. "

( Surah al-Maidah : 35 )

Wasilah yang di maksudkan di sini jelan bukanlah apa yang berbentuk kubur,batu atau kayu yang dijadikan sebahagian manusia untuk mendekatkan diri kepada Allah, sebaliknya itu semua hanya akan menjauhkan kita daripada Allah s.w.t

Sebaik-baik wasilah yang dimaksudkan ialah apa-apa jua ibadah yang boleh mendekatkan diri kepada Allah s.w.t maka apa-apa sahaja yang diinginkan akan dikabulkan-Nya.

Beberapa hadis Nasi Muhammad s.a.w ada menerangkan tentang kesan solah sunat Dhuha kepada tubuh kita.

Antaranya :

Fadilatnya-Kekuatan Jasmani

Daripada Buraidah katanya telah bersabda Rasullah s.a.w. yang bermaksud "

" Pada diri manusia ada 360 ruas tulang, dituntut ke atasnya untuk memberi sedekah kepada setiap satu daripada ruas-ruas tersebut.

Para sahabat bertanya, 'Siapakah yang terdaya melakukan ya Rasulullah ? ' Lalu beliau bersabda, ' Boleh juga dilakukan dengan menanam kahak di lantai masjid atau menghilangkan halangan di jalan, kalau tetap tidak dapat dilakukan makan dengan melakukan dua rakaat solat Dhuha boleh cukup baginya."

( Riwayat Ahmad dan Abu Daud dan dengan lafaz lain oleh muslim )


Setiap yang wujud dalam tubuh bandan manusia hidup memerlukan makanan. Ia boleh membesar dan boleh mati dan tidak berkembang lagi.

Begitu juga halnya dengan kerohanian kita. Ia boleh hidup subur dan boleh juga mati.

Santapan bagi jasmani ialah makanan-makanan yang kasar sementara santapan bagi rohani pula ialah amal ibadah.

Pada setiap ruas tulang kita, ada semacam cecair yang bertindak sebagai pelincir kepada pergerakan tulang belulang kita. Cecair ini yang di sebut sebagai ligament juga merupakan mahkluk hidup yang boleh berkembang atau menjadi kering dan mati.

Ia juga memerlukan makanan untuk terus hidup segar. Cuma sajaha makannya bukanlah berbentuk bahan kasar, sebaliknya seperti apa yang diterangkan oleh Nabi Muhammad s.a.w, makhluk-makhluk ini memerlukan sedekah untuk terus berkembang hidup dan makanan yang di perlukan adalah zikir kita. Kajian telah di buat , setiap makhluk yang sekecil kuman di dalam air sekalipun akan mleonjak apabila nama-nama Allah di sebut !.

Inilah hikmah besar yang digambarkan oleh Rasulullah s.a.w , tanpanya kita tidak mungkin akan menyedarinya. Menurut hadis tersebut yang sesuai dengan kajian biologi, tubuh badan manusia mengandungi lebih kurang 360 ruas tulang.

Kalau setiap ruas itu memerlukan satu Subhanallah, satu Alhamdulillah, satu Allahu Akbar dan satu Lailahaillallah, maka setiap hari kita perlu berzikir sekian banyak.

Namun, dengan DUA RAKAAT SOLAT DHUHA, seseorang itu akan memperoleh 360 zikir tersebut untuk menjadikan sedekah kepada ruas-ruas tersebut.

Ingatlah, ini antara faktor keimanan yang mesti diyakini oleh orang yang beriman, orang yang beriman akan percaya kepada kebenaran yang di ampaikan oleh Allah dan Rasul-Nya walaupun tidak di lihat dengan mata kasar sekalipun.

Inilah kaitan tiga serangkai antara iman, ibadah dan kesan faedah dalam penghidupan.

Insya-Allah , orang yang mengamalkan solat Dhuha tidak akan mengalami sakit ruas tulang seperti sakit kaki, sakit pinggang dan lain- lain.

Demikianlah hasil dan faedah yang di peroleh dengan melakukan solat Dhuha.

Memandangkan solat Dhuha ini merupakan solat sunat yang Muqayyad, maka waktu dan jumlah rakaatnya telah di tetapkan.


Waktunya


Dari setelah matahari meninggi sejengkal , lebih kurang jam 8.00 pagi hinggalah sebelum matahari menegak, iaitu tengahhari. Tidak boleh dilakukan sebelum dan sesudah batas waktu tersebut.


Rakaatnya

Dari paling sedikit dua rakaan dan mengikut riwayat yang sah paling banyak 12 rakaat. Tidak boleh dilakukan kurang daripada dua rakaat.

Tatacaranya

Setelah pasti masuknya waktu Dhuha, maka lakukanlah dalam keadaan berwuduk . Dilakukan dua rakaat dan ditutup dengan salam atau boleh juga dilakukan dengan empat rakaat satu kali salam.

Rakaat Pertama

1. Niat dalam hati dengan berkata, " Sahaja Saya olat Dhuha dua/empat rakaat kerana Allah "

2. Takbir

3. Baca Doa Iftitah

4. BacaTa'awwudz

5. Baca Surah al-Fatihah

6. Baca apa-apa sahaja surah dipilih

7. Takbir dan rukuk

8. Iktidal dan bacaannya

9.Sujud dan bacaannya

10. Duduk dan Bacaannya

11. Sujud dan bacaannya

12. bangun rakaat kedua dengan takbir.



Rakaat kedua


1. Baca surah al-Fatihah

2. Baca apa-apa ahaja surah yang dipilih

3. Takbir dan rukuk

4. Iktidal dan bacaannya

5. Sujud dan bacaannya

6. Duduk dan bacaannya

7. Sujud dan bacaannya

8. Duduk tahiyat akhir dan bacaannya

9. Salam Penutup


Kemudian kalau di khendaki, ditambah dua rakaat lagi dengan mengulangi cara tertera di atas dan seterusnya hingga 12 rakaat semuanya.

Pada sujud yang terakhir pada setiap dua rakaat kita sebutkan segala doa dan hajat kita, kita boleh sujud berapa lama dan meminta sebanyak doa yang di khendaki.

Solat Sunat Dhuha adalah antara solat individi yang tidak boleh dilakukan secara berjemaah.

"Ya Allah sesungguhnya waktu Dhuha, waktu dhuha-Mu,
cahayanya cahayaMu, kerinduannya kerinduanMu,
kekuatannya kekuatanMu,
ya Allah sekiranya rezekiku ada di langit
maka turunkannya jika ada di bumi keluarkannya.
Jika cahaya jauh perdekatannya
dan jika ada hampir maka permudahkannya
dengan kebenaran dhuhaMu, cahayaMu, kekuatanMu dan kesucianMu, berikanlah kepada hamba-hambaMu yang soleh.
Allah cucuri rahmat ke atas penghulu kami Nabi Muhammad dan atas keluarga dan para sahabatnya serta kesejahteraan.
Dan segala puji bagi Allah Tuhan seru sekalian alam."
Allahyarham Ustaz Asri Rabbani .. diperolehi dari laman blognya. Artikel terakhir di dalam blog tersebut dibuat pada bulan May 2009.

Klik ASRI RABBANI

Satu kenyataan menarik di ambil dari blog beliau

"Aku adalah pengejar syurga akhirat, bagiku dunia ini adalah tempat mempersiapkan segala sesuatu untuk meraih syurga akhirat; aku yakin bahawa syurga akhirat tidak akan pernah dapat aku raih kecuali aku boleh menikmati syurga dunia terlebih dahulu. Maka rumah dan keluargaku adalah syurga dunia paling indah buatku. Tempat kerja syurga dunia harianku. Tetangga, masyarakat,dan bangsa adalah syurga duniaku yang lebih luas. Ke manapun dan sampai bila-bila pun syurgaku selalu bersamaku."

rojak tepung














































BAHAN KUAH :-)
10-15 tangkai cili kering
40 g kacang tanah, goreng dan kisar halus
60 g biskut tawar, kisar halus (susah2. guna biskut cream cracker jee)
3 camca besar gula melaka
6 - 7 cawan air (atau secukupnya)
Garam dan gula secukup rasa
1 genggam udang kering, rendam 10 minit dan toskan*
1 biji bawang besar*
5 biji bawang merah*
3 ulas bawang putih*(*dikisar halus)

BAHAN-BAHAN TEPUNG (CUCUR) :-)
2 cawan tepung gandum
1 camca besar (rata) yeast segera
3 camca teh gula halus
1/2 camca teh garam
1/2 camca teh serbuk kunyit@pewarna kuning
Air secukupnya

BAHAN-BAHAN LAIN :-)
Timun, dihiris
Sengkuang, dihiris
Tauhu, goreng dan dihiris
Telur, rebus, goreng dan belah
Tempe, goreng dan potong
Kentang, rebus empuk, goreng dan belah
Salad, dikerat2
Ayam goreng, dipotong2 (optional)
Mee kuning, dicelur (optional)
Kangkung, dicelur (optional)
Taugeh, dicelur (optional)

CARA MEMBUATNYA :-)

1. UNTUK TEPUNG (CUCUR) :- Satukan semua bahan2 cucur, kecuali air, kacau rata dan tuang air sedikit demi sedikit sambil digaul hingga mendapat adunan yang tidak terlalu cair atau pekat. Seperti bancuhan cekodok. Perap 1 jam, kemudian goreng seperti cekodok biasa dalam minyak panas, hingga kuning keemasan, angkat dan toskan. Buat hingga siap.
2. UNTUK KUAH :- Cili kering dicuci bersih dan toskan, biar air pada lada tadi kering. Goreng dalam minyak panas hingga harum, jangan lama2 nanti hangus. Kisar lada tadi bersama bahan yang bertanda (*) hingga halus. Panaskan sedikit minyak dalam periuk, tumis bahan kisar tadi hingga harum, masukkan air dan biar mendidih. Tambah kacang kisar, biskut kisar dan gula melaka. Kacau rata dan parasakan dengan garam secukupnya. Tambah sedikit lagi gula pasir, sebab kuah rojak ni memang manis2 pedas.. Masak hingga pekat sedikit. Matikan api.
3. UNTUK ROJAK TEPUNG :- Cucur tadi dipotong sederhana besar, letak dalam bekas sesuai bersama bahan2 lain. Tuang kuah secukupnya dan gaul rata2. Hidangkan segera

Nasi Ayam


































BAHAN NASI AYAM :-)
500 g beras basmathi, rendam 20 minit dan toskan
1 liter sup ayam (resipi sup dibawah)
2 helai daun pandan, disimpul
1 inci halia, dititik
1 batang kayu manis
1 kuntum bunga lawang
3 ulas bawang putih, diketuk
1 camca besar minyak masak
2 camca besar margerine
Garam secukup rasa


BAHAN SUP AYAM :-)
500 g ayam, dipotong kecil
1 kiub pati ayam "Maggi"
2 sup bunjut Adabi
1 pokok daun sup, potong kasar
1 1/2 inci halia, dititik
4 ulas bawang putih, diketuk
2 batang serai, dititik
1 kayu manis*
1 kuntum bunga lawang*
3 biji buah pelaga*
5 kuntum bunga cengkih*(*rempah tumis)
1/2 batang lobak merah, dipotong berbaji
1 biji kentang besar, didadu besar
2 cawan bunga kobis yang dipotong sekuntum2
1 camca teh lada serbuk lada hitam
Air secukupnnya (anggaran 3.5 liter)
Garam secukup rasa


BAHAN SOS CILI HALIA :-)
4 biji cili merah
3 biji cili padi
1 biji tomato
1 cawan air
2 keping hirisan nipis halia
4 camca besar cuka makan
3 camca besar gula perang (gula pasir pun boleh)
Garam secukup rasa

BAHAN LAIN :-)
Hirisan daun sup/daun bawang
Bawang goreng
Hirisan timun
Hirisan tomato
Daun salad (tak letak, sebab tak de)

CARA MEMBUATNYA :-)

1. UNTUK SUP AYAM :- Dalam periuk, masukkan ayam, air dan bahan2 lain, kecuali sayur-sayuran dan serbuk lada hitam. Masak dengan api besar hingga mendidih, kemudian kecilkan api, renih 25 - 30 minit. Asingkan 1 liter sup ayam (untuk masak nasi). Kemudian, masukkan sayur2ran dan serbuk lada hitam. Biar hingga sayur masak dan tambah air jika perlu. Sesuaikan rasa dan matikan api.
2. UNTUK NASI AYAM :- Panaskan minyak dan margerine dalam kuali hingga cair. Masukkan halia, bawang putih, kayu manis, bunga lawang dan daun pandan tadi, tumis hingga harum, masukkan beras dan goreng sekejap. Gunakan api sederhana. Alih kan bahan2 tadi ke dalam rice cooker. Tuang sup ayam tadi (elok, ditapis sebelum menuang ke dalam beras). Masak seperti memasak nasi biasa. Bila nasi masak, gemburkan.
3. UNTUK SOS CILI HALIA :- Kisar cili merah, cili padi, tomato dengan 1 cawan air hingga halus. Tuang ke dalam periuk, masukkan cuka, gula, garam dan halia. Kacau rata dan masak dengan api perlahan hingga sos pekat sedikit, rasa dan tambah apa yang perlu. Hidangkan bersama nasi ayam dan bahan lain.

Nasi halia






BAHANNYA :-)
500 g beras basmathi, rendam 20 minit dan toska
1 liter air
3 helai daun pandan, disimpul
1 biji bawang besar, hiris nipis
2 ulas bawang putih, cincang
1 1/2 inci halia, dihiris nipis
1 kiub ayam "Maggi"
1/4 camca teh serbuk kunyit
Garam secukup rasa

CARA MEMBUATNYA :-)

1. Cairkan mentega dalam kuali, tumis bawang besar, halia, bawang putih dan daun pandan hingga harum. Masukkan beras dan goreng sekejap beras tadi bersama bahan2 tumis.
2. Alihkan bahan no. 1 ke dalam rice cooker. Hancurkan kiub pati ayam, kacau rata dan tambah sedikit garam, kacau lagi. Masak seperti kita memasak nasi biasa.
3. Bila dah masak, gaul dengan chop stick, cukup 3 - 4 kali saja dibalik2kan nasi tadi untuk mengelakkan beras patah2. Biar nasi tanak.
4. Tabur hirisan daun sup/daun bawang dan bawang goreng sebelum dihidang, jika suka.

Nasi Portugis






BAHANNYA :-)
500 g beras basmathi, cuci dan rendam 25 minit, toskan
300 g daging batang pinang*
3 ulas bawang putih, diketuk*
1 inci halia, diketuk*(*rebus hingga daging empuk dan hiris nipis)
500 ml stok rebusan daging
500 ml santan
2 helai daun pandan, disimpul
2 camca besar minyak sapi
3 camca teh jintan manis*
1 camca teh jintan putih*
3 camca teh cili kisar*(*dikisar halus)
Garam secukup rasa

BAHAN TUMIS :-)
5 biji bawang merah, dihiris
2 ulas bawang putih, dihiris
1 batang kayu manis
1 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga

BAHAN HIASAN :-)
Hirisan daun sup/daun bawang
Gajus goreng
Bawang goreng

CARA MEMBUATNYA :-)

1. Panaskan minyak sapi dalam kuali, masukkan bahan tumis dan masak hingga harum, masukkan daun pandan dan bahan kisar halus, masak hingga rempah garing. Masukkan beras tadi dan goreng hingg rempah rata dengan beras.
2. Alih beras tadi ke dalam rice cooker, tuang santan dan stok daging, tambah garam secukup rasa dan masak nasi seperti biasa. Bila nasi kering, masukkan daging yang telah dihiris tadi. Terus memasak hingga nasi tanak.
3. Balik2kan nasi dengan chop stick (cukup 3 - 4 kali gaul). Taburkan bahan hiasan sebelum dihidangkan bersama acar atau lauk2 lain yang anda gemari

gulai nasi kandar





BAHANNYA :-)
600 g daging lembu batang pinang
1 paket rempah gulai nasi kandar "MAGGI", dibancuh dengan sedikit air
1/2 cawan pati santan
2 biji tomato masak, didadu
2 biji bawang besar, dihiris
2 ulas bawang putih, dihiris
1 inci halia, dihiris
1 tangkai daun kari
1 batang kayu manis
1 kuntum bunga lawang
2 cawan air (atau secukupnya)

CARA MEMBUATNYA :-)

1. Daging dipotong ikut suka, cuci dan toskan. Panaskan minyak dalam periuk, tumis kayu manis, bunga lawang, hirisan bawang besar, bawang putih, halia dan daun kari hingga layu dan wangi. Masukkan tomato dan masak hingga tomato lembut.
2. Masukkan rempah dan masak hingga terbit minyak, diikuti daging dan gaul hingga rata. Masak hingga daging kecut. Tuang air dan masak hingga daging lembut.
3. Tuang pati santan dan renih hingga kuah pekat. Kalau suka kering, boleh tambah masa memasak. Hidangkan panas2 bersama nasi hangat.

mee bandung





BAHANNYA :-)
1 kg mee kuning
300 g daging
10 - 15 ekor udang besar
3 pokok sawi hijau
1 biji tomato, belah 4
Garam dan sedikit gula
Air secukupnya
1 bungkus perencah mee bandung "Muar" (seperti gambar dibawah)
5 - 6 biji telur
5 biji bawang merah, dihiris
2 ulas bawang putih, dihiris
3 keping tauhu, digoreng, hiris nipis*
Hirisan daun sup*
Hirisan cili merah*
Belahan limau kasturi*(*bahan sampingan)


CARA MEMBUATNYA :-)

1. Daging dihiris nipis, rebus dengan 1 inci halia (dititik) hingga empuk, ketepikan. Kupas udang, cuci kulitnya dan rebus 10 minit. Kisar kulit udang hingga halus dan tapis untuk stok. Ketepikan. Udang dicuci bersih dan toskan. Cuci bersih sawi, asingkan daun dan batang sawi, potong batang sawi dan kerat daunnya. Ketepikan.
2. Panaskan sedikit minyak dalam periuk (mat guna kuali). Tumis hirisan bawang putih dan merah hingga harum, masukkan perencah mee bandung dan kacau rata. Tuang air rebusan daging bersama dagingnya, stok kulit udang dan air secukupnya (anggaran 800 ml atau ikut keperluan). Biar mendidih.
3. Kecilkan api dan pecahkan telur satu persatu dan masak perlahan hingga telur timbul. Kemudian masukkan batang sawi dan udang. Tambah garam secukup rasa dan sedikit gula. Akhir sekali masukkan daun sawi dan tomato, masak sekejap dan rasa, jika ok, boleh matikan api.
4. PENYEDIAAN MEE BANDUNG MUAR :- Cuci mee kuning dan celur sekejap, angkat toskan dan isi kan ke dalam mangkuk sesuai. Tuang kuah bersama2 isi dan satu biji telur untuk 1 mangkuk. Tambah bahan2 sampingan dan hidangkan segera.

gulai pucuk ubi dgn kupang





BAHANNYA :-)
1 cekak pucuk ubi
2 cawan isi kupang (nak sedap isi kupang yg baru)
2 batang serai, dititik
2 cawan pati santan
5 cawan santan cair
Garam dan sedikit gula
1 keping asam gelugor
2 biji bawang besar*
3 ulas bawang putih*
1 inci kunyit hidup*
3 biji cili merah*
2 camca besar ikan bilis, rendam 10 minit, toskan*
1/2 inci belacan*(*dikisar halus)

CARA MEMBUATNYA :-)

1. Asingkan pucuk ubi dari tangkainya, cuci dan rebus hingga lembut, toskan, perah dan potong kecil. Masukkan ke dalam periuk bersama2 bahan kisar, asam gelugor, serai dan juga santan cair. Masak atas api sederhana hingga mendidih.
2. Masukkan kupang dan tuang pati santan. Tambah sedikit gula dan garam secukup rasa. Kecilkan api dan biar mendidih 3-4 minit. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi hangat, sambal belacan dan ikan masin goreng.




BAHANNYA :-)
1 cekak pucuk ubi
1 cawan isi kupang
2 batang serai, dititik
1/2 inci lengkuas, dititik
1 cawan pati santan
3 cawan santan cair
1 keping asam gelugor
Garam dan sedikit gula
1 biji bawang besar*
3 ulas bawang putih*
4 biji cili merah*
1/2 inci kunyit hidup*
1/2 camca besar udang kering*(*dikisar halus)

CARA MEMBUATNYA :-)

1. Pucuk ubi diasing tangkai dan daunnya, celur hingga lembut, toskan, perah dan hiris kasar. Masukkan ke dalam periuk bersama serai, lengkuas, asam gelugor, kupang dan juga bahan2 kisar. Gaul rata.
2. Masukkan santan cair dan masak atas api sederhana hingga mendidih, kacau rata. Tambah pati santan, garam secukup rasa dan secubit gula. Biar mendidih perlahan sambil dikacau sekali sekal.
3. Sesuaikan rasa dan jika ok, boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi hangat, sambal belacan dan ikan goreng atau ikan masin.

masak lemak pisang muda cendawan








BAHANNYA :-)
1 sisir pisang muda (mat guna pisang kapas)
1 cawan cendawan terkukur kering (atau kulat sisir)
3 batang serai, dititik
2 keping asam gelugor
5 ketul tulang ikan masin kurau, rendam 25 minit
1 liter santan cair
300 ml pati santan
Garam dan secubit gula
2 biji bawang besar*
3 ulas bawang putih*
1 inci kunyit hidup*
1 genggan ikan bilis, rendam 10 minit dan toskan*
3 biji cili merah*
10 biji cili padi (boleh kurang atau tambah)*
1/2 inci belacan, dibakar*(*dikisar halus)

CARA MEMBUATNYA :-)

1. Pisang dikupas sedikit kulitnya , potong serong dan rendam dalam air yang dicampur dengan asam gelugor. Buat hingga siap (kalau nak tumbuk sedikit pisang tu pun ok, tapi tak payah potong kecik sangat). Cendawan terkukur direndam hingga kembang, bersihkan dari kulit2 kayu, tos dan perah, tumbuk sedikit dan ketepikan.
2. Dalam periuk, masukkan pisang muda tadi (toskan dulu), cendawan terkukur, serai titik dan asam gelugor. Gaul rata dan tuang santan cair. Masak hingga mendidih dan sederhanakan api dan terus masak hingga pisang lembut sedikit.
3. Tambah pati santan, masukkan garam secukup rasa dan secubit gula. Biar mendidih perlahan sambil dikacau sekali sekala hingga pisang lembut. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi hangat, sambal belacan dan ikan goreng.

gulai pisang muda


























Bahan Utama :-)
2 sisir pisang muda
5 ketul tulang ikan masin kurau
2 keping asam gelugor
2 batang serai, dititik
1 biji kelapa, diparut
Garam dan secubit gula

Bahan Kisar :-)
15 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
4 biji cili merah (nak pedas boleh tambah cili padi)
1 inci kunyit hidup (yang tua)
1/2 inci belacan

Cara membuatnya :-)

1. Bersihkan pisang, kupas sedikit kulitnya (kulitnya pun diambil), potong sederhana tebal, buat hingga siap dan rendam bersama 1 keping asam gelugur. Tuang 3/4 cawan air dalam kelapa parut, ramas dan perah untuk santan pekat, tuang 700 ml air, ramas dan perah untuk santan cair. Cuci bersih tulang ikan kurau. Ketepikan.
2. Toskan pisang muda tadi, keluarkan asam gelugor dan masukkan ke dalam periuk bersama2 tulang ikan kurau, asam gelugor ( yang baru), serai titik dan juga bahan kisar. Gaul rata dan jerang atas api selama 2 - 3 minit.
3. Tuang santan cair dan masak hingga mendidih, tuang santan pekat dan perasankan dengan garam dan secubit gula (berhati2 dengan garam kerana tulang ikan masin tu sudah sedia kala masin). Masak dengan api perlahan hingga pisang lembut (tapi masih kenyal). Sesuaikan rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidang bersama sambal belacan dan ulam

Wednesday, August 12, 2009

Saturday, August 8, 2009

SUP ISI KETAM

BAHAN-BAHANNYA:

200gm isi ketam
200gm krim jagung manis
150ml air rebusan ayam
80gm biji jagung - direbus
3 sudu makan minyak jagung
Sedikit gula pasir
Sedikit daun parsli - dihiris (kat hypermarket ada)
Garam secukup rasa

CARA MEMBUAT

1. Satukan krim jagung manis dan biji jagung dalam periuk dan dididihkan.
2. Masukkan isi ketam dan minyak jagung. Kacau rata
3. Kemudian masukkan air rebusan ayam, gula pasir dan garam. Kacau rata dan tutupkan api
4. Taburkan daun parsli dan sedia dihidangkan.

Friday, August 7, 2009

Makanan Anti Kolestrol

10 Jenis Makanan Anti Kolestrol

1. SOYA
Kacang soya merupakan makanan popular yg diproses untk mendapatkan Kacang
soya mengandungi 48% protein, lesitin, vitamin & zat galian.Ia juga Dpt
menghidarkan penyakit jantung & kencing manis. Kaya kalsium & Mineral yg
membantu memecah lemak. Ia membantu menyusutkan kadar Lemak jahat (LDL) dan
meningkatkan kadar lemak baik (HDL)


2. KUACI
Kuaci mempunyai kandunan zat besi. Pola pemakanan yg rendah dgn zat besi
boleh menaikkan kadar kolestrol LDL sekali gus menghadkan kolestrol HDL.
Mulakan pengambilan kuaci jenis tawar seperti dari jenis labu atau bunga
matahari untuk menambah zat besi serta mengurangkan kolestrol.


3. BUAH KERING
Antar pelbagai jenis buah kering, limau kering adalah yg paling banyak
mengandungi flavanoid. Pengambilannya mampu menyingkirkan lebihan lemak LDL
sehingga dapat mengurangkan risiko sserangan jantung. Flavanoid juga boleh
diperolehi dalam the, brokoli, tomato, bawang serta delima.


4. EPAL
Memakan sebiji epal @ meminum jusnya setiap hari cukup untuk membekalkan
khasiat bagi mengurangkan kandungan kolestrol dalam badan. Kanak-kanak yg
memakan makanan segera dankemudian memakan epal @ minum jusnya, sebenarnya
menyimbangkan kandungan zat dan mencegah berlaku kemak dlm badan.


5. IKAN TUNA
termasuk sumber asid lemak omega-3 yg popular, selain salmon dan makarel.
Omega-3 secara khusus melindungi tubuh daripada peningkatan kadar kolestrol
LDL.


6. KACANG TANAH
Kacang tanah yg dipanggang mengandungi lemak sihat dan kaya dengan vitamin
E. Ia boleh menghalang radikal bebas agar tidak merosakkan kolesterol LDL
dan dapat menghindari tubuh daripada serangan jantung.


7. MANGGA
Vitamin C banyak terdapat dalam mangga. Sumber lain : belimbing, kedodong,
betik, rambutan, strawberi dan kiwi. Vitamin C berupaya mencegah kolestrol
LDL dlm tubuh.




8. KISMIS
Mengandungi sebatian yg mampu menurunkan kolestrol. Sesiap yg mengamalkan
diet dgn 400 kalori kismis setiap hari boleh menurunkan kadar kolestrol dlm
darah sebanyak 8%.


9. OAT
Lebih daripada kajian saintifik yg dijalankan telah menunjukkan bahawa
pengambilan oat setiap pagi boleh menurunkan kolestrol dalam darah. Serat
mudah larut dalam oat boleh mengurankan risiko penyakit jantung sekiranya
dijadikan sebahagian diet rendah lemak & kolestrol anda.



10. JAMBU BATU
Ia mampu menurunkan paras kolestrol dalam badan sebanyak 18.8%. Disyorkan
mengambilnya setiap hari dalam jumlah mencukupi bagi memastikan khasiatnya
bertindak balas kepada tubuh. Jumlah yg disyorkan ialah 400gm sehari, iaitu
sebiji setengah selama empat minggu. Bagi mereka yang ingin menurunkan
berat badan tanpa melupakan diet seimbang, jambu batu adalah pilihan yg
sesuai.

Wednesday, August 5, 2009

sup pekat ayam kampung

Sup Pekat Ayam Kampung

BAHAN-BAHAN:
200 gm pes sup pekat
2 paket sup bunjut
1 ekor ayam kampung
Bawang goreng
Air secukupnya

BAHAN KISAR:
Setangkai daun bawang
Setangkai daun sup
450 gm kentang (rebus)
2 1/2 labu bawang besar
6 ulas bawang putih

CARA MENYEDIAKAN:
  1. Bersihkan ayam dan potong kepada beberapa bahagian dan rebus sehingga empuk bersama pes sup pekat dan sup bunjut.
  2. Setelah ayam empuk tuangkan bahan kisar, taburkan bawang putih.

Lauk Beriani Ayam SAJI


BAHAN-BAHAN:
1 ekor ayam (potong lapan)
5 sudu besar rempah beriani ayam
5 sudu besar tomato puri
3 sudu besar sos cili
1 cawan minyak sapi
100 gm daun ketumbar (hiris kasar)
2 cawan susu cair
70 gm gajus goreng
1/2 cawan kismis goreng
6 tangkai cili hijau (patah dua)

BAHAN TUMIS:
1 batang kulit kayu manis
5 biji buah pelaga
6 kuntum bunga cengkih
3 kuntum bunga lawang
7 ulas bawang putih
15 ulas bawang merah
5 cm halia

CARA MENYEDIAKAN:

  1. Ayam digaul dengan serbuk kunyit dan garam. Goreng setengah masak. Ketepikan.
  2. Panaskan minyak sapi, dan tumis semua bahan tumis hingga naik bau dan kuning.
  3. Kemudian masukkan rempah beriani, kismis, sos cili, tomato puri dan daun ketumbar.
  4. Tumis hingga pecah minyak. (LANGKAH A) Tuangkan satu cawan air dan biarkan kuah mereneh selama setengah jam sebelum dituangkan susu cair.
  5. Bubuhkan garam, cili hijau dan gula. Biarkan mendidih lagi.
  6. Masukkan ayam dan gajus. Biarkan kuah pekat, dan hendaklah sentiasa digaul kerana ia mudah berkerak. Kerak mudah terbentuk kerana kita menggunakan susu cair. Rasa beriani SAJI mestilah manis kerana untuk seimbangkan rasa masam tomato puri dan sos cili.
  7. Jika anda ingin menggantikan ayam dengan da­ging, daging yang dicuci bersih dan masukkan langkah A. Daging hendaklah dipotong tebal (4cm x 6cm) dan beli daging yang mudah empuk seperti bahagian topside.
  8. Jika anda ingin menggunakan tairu boleh juga. Tairu janganlah banyak, cukup setengah cawan saja. Tapi anda kena kurangkan tomato puri sebanyak tiga sudu dan sos cili satu sudu. Tairu bolehlah dicampur sekali sewaktu menuangkan susu cair.

roti france

Garlic bread

Bahan-bahan (untuk 15 keping )

Roti france
2 ulas bawang putih
2 sudu besar mentega
parsley kering secukupnya

Cara-cara:
  1. Kupas kulit bawang dan bersihkan. Balut dengan aluminium foil. Bakar dalam oven pada suhu 180 degree selama 15 minit. Atau boleh juga bakar guna oven toaster.
  2. Bila dah siap bakar, masih lagi dalam aluminium foil, ketuk-ketuk dengan hulu pisau atau lesung sehingga hancur. Masukkan pula ke dalam butter.
  3. Kemudian cairkan butter dengan microwave. Siap untuk di sapu pada roti. Kalau buat banyak boleh simpan di dalam peti ais. Boleh tahan sampai 2 minggu.
  4. Potong roti setebal 7mm-10mm. Sapukan dengan garlic butter . Lepas tu taburlah daun parsley. Bakar dalam oven selama 10-15 minit pada suhu 150C.

Agar-Agar Kering


BAHAN-BAHAN:
10 gm agar-agar
500 ml air
100 gm gula
80 gm gula batu
Sedikit pewarna merah dan hijau

CARA MENYEDIAKAN:

  1. Masak agar-agar hingga larut. Masukkan gula dan gula batu. Masak sehingga pekat dan tapiskan.
  2. Kemudian bahagikan adunan kepada dua bahagian dan warnakan merah dan hijau. Tuangkan ke dalam bekas nipis.
  3. Setelah sejuk, gulungkan agar-agar yang nipis dan potong menyerong. Jemur sehingga kering.

Imanku

Oh Tuhan.. kuatkanlah imanku..
Agar aku selalu ada di dekatmu..
Agar aku selalu menemani harimu..
Agar aku selalu disayangimu..
Membuatkanku bahagia setulus hati..
Seperti janjiku kepadamu..
Takkan pernah aku ingkari..
Hingga akhir hidupku..

Wahai anakku






LUQMAN al-Hakim r.a mengingatkan anaknya ketika beliau berada di ambang kewafatan:

"Wahai anakku! Sehingga setakat ini banyak yang sudah aku wasiatkan untukmu dan aku ingin mewasiatkan dirimu sekarang dengan enam perkara lagi, terdapat padanya segala ilmu orang yang terdahulu dan terkemudian:

  1. Janganlah engkau sibukkan dirimu dengan urusan dunia kecuali dengan sekadar usia yang engkau miliki.
  2. Sembahlah Tuhanmu, sekadar keperluanmu kepada-Nya.
  3. Beramallah untuk hari akhirat, sekadar engkau ingin tinggal di sana.
  4. Hendaklah engkau menyibukkan dirimu untuk melepaskan lututmu (dirimu) dari api neraka, selagi mana engkau masih belum mampu berjaya melepaskannya.
  5. Beranilah engkau melakukan maksiat (kepada Allah), setakat mana engkau dapat bersabar dengan azab Allah.
  6. Sekiranya engkau ingin melakukan maksiat kepada Allah, carilah tempat yang lain di mana Allah dan malaikat-Nya tidak dapat melihat dirimu.